TUR 2013

IMG_0034

TUR-mässan firar 30 år, men festen är kanske över. Vi tycks leva i en tid med ovanligt stora förändringar inom flera branscher. När TUR var som livligast fyllde montrarna utställningsyta på två våningar, och det var närmast karnevalsstämning vissa stunder.

Alltfler utställare faller ifrån. I år saknades bland andra Holland, Frankrike, Danmark (utom norra Sjælland och Skagen), Stockholm och SAS. Tidigare har till exempel England och Belgien hoppat av. Belgien, som alltid bara representerats av den flamländska halvan, har inte längre något turistkontor i Norden. Cyperns monter var ganska tom under fackdagarna, kanske man undrade om den skulle finnas kvar under hela mässan.

IMG_0028

Monterverksamheten med broschyrer, kartor och erbjudanden vänder sig i första hand till tänkbara resenärer. Ett kort besök på lördagen, den första hela dagen för allmänheten, gav intrycket att trängseln inte var lika stor som vanligt. Man kan i dag i större utsträckning hitta information och erbjudanden på nätet.

En av utställarna fick i tidskriften Travel News frågan om han tror att mässan finns kvar om 30 år:
– Ja, men jag tror att TUR kommer att se mycket annorlunda ut framöver, inte alls lika socialt utan mer fokus på business.

Det är samma trend som märks på andra mässor. IT-mässan i januari och Bygg-mässan i mars har alltid varit företagsinriktade, men privatpersoner har tidigare kunnat hitta någon intressant datanyhet eller verktyg. Så är det inte längre. Det är de stora kunderna som är intressanta.

Nu gör man inte en TUR-mässa för resenärer i första hand, det är en spin-off effekt när man ändå träffas. För branschen är det fortfarande antagligen det bästa sättet att göra affärer, att träffas och visa upp varor (resmål) och tjänster (hotell och transporter) för reseförsäljare och arrangörer. TUR har anpassats till detta. Att ha en monter är inte längre ett krav, och för att göra affärer räcker det med en stol och ett bord. Minimonter och ståbord är nya begrepp. Telefon och dator har alla med sig själva.

IMG_0026

Men det har också tillkommit länder: Burma, Schweiz, Liechtenstein m fl. Bussarna tog lika stor plats som vanligt, med Bordershop i tät symbios. Och det finns länder som satsar extra. Turkiet hade den största montern, medan Egypten försökte förbättra läget genom en välbesökt presskonferens där turistministern Hisham Zaazou förklarade varför det var säkert att besöka Egypten.

IMG_0029

Det är ett välkänt mediafenomen att det man ser i TV ger det starkaste och mest bestående intrycket. Det gäller både lokalt och internationellt. Om Västnytt rapporterar om en väskryckning i en stadsdel, så är det många som inte vågar gå ut, trots att den egna erfarenheten säger att det är säkert. Det ligger i nyheters natur att bara rapportera det ovanliga. Märkligt ofta blir det uppfattat som normen, istället för det avvikande. Vardagslivets normalitet ger inga rubriker.
Ministerns resonemang försökte ändra på mediabilden av Egypten. Det starkaste intrycket av Egypten på senare tid har inte varit Nilen, pyramiderna och stränderna, utan tumultet på ett torg i Kairo. Genom att visa en strand och en hotellpool via live-kameror ville han intyga hur lugnt det är just nu. Det såg faktiskt ganska tråkigt ut med inte mycket som hände, kanske det var för få turister där. Man kan undra hur många såna här kameror det finns och om turisterna är medvetna om dem.

IMG_0031
Några intryck från torsdagen.

* Norrmännen bjöd på frukost som vanligt, trots att jag aldrig skrivit om Norge. Många av mina reseprojekt har förverkligats under 30 år, men ett som bara blev halvfärdigt är det om Europas 10 vackraste järnvägslinjer, enligt Thomas Cook. Där finns förstås Oslo-Bergenbanan med, men även Dombås-Ådalsnes. Däremot inte den lilla entimmesturen Myrdal-Flåm, en avstickare från Bergenbanan.

https://i0.wp.com/c3039282.cdn.cloudfiles.rackspacecloud.com/homepage/flam.jpg

Jag frågade Fabiola Salmoran, som försöker få fler turister att komma till Flåm (450 innevånare), hur det kommer sig att de norska tågen lyckas ta sig fram över berg och genom snö, när SJ misslyckas så fort det kommer snöflingor, men hon visste inte hemligheten, tyckte bara att det var självklart. Man kan undra varför SJ inte frågar norrmännen, eller för den delen schweizarna, hur de gör.

IMG_0021

* I Bohusläns monter var det något av karnevalsstämning. Det blir lätt så med mat och dryck och operadivor. Nordens Ark bjöd på (alkoholfri) vargtass, och representanten berättade att han inte hade några problem med att gå in bland vargarna, och jag delade med mig av mitt möte med Europas enda vilda kor i Northumberland. Bland nyheterna har de GPS-vandringar och rovdjursmiddagar, vilket inte är så drastiskt som det låter.

https://i0.wp.com/www.mollys.se/wp-content/img289.jpg

* De rosa bussarna har alltid utövat en lockelse, med sina långa resor i tid och rum, men blotta tanken på att hamna tillsammans med en irriterande medpassagerare och vara fast i samma fordon i tre-fyra veckor är avskräckande. Det motsatta kan förstås också hända.

IMG_0025

* Lerum hade ett koncept som oavsiktligt hade blivit lite lustigt. På deras stora affisch framhölls barn som en av attraktioner tillsammans med natur, mat, hantverk och kultur.

IMG_0027

* Vid bussarna låg ett litet torg med retrokänsla. Ett försäkringsbolag delade ut Emsertabletter
medan BP Nostalgimack från Björkfors tog oss tillbaka till 1955, då den första BP-macken uppfördes.

https://untappd.s3.amazonaws.com/photo/2012_05_12/852e124515d60afe2fdb6fe3fe5833ba_320x320.jpg

*Ahlafors bryggerier gav smakprov i alldeles för små glas, men de finns på bolaget, så jag kommer att titta närmare på deras produkter, särskilt den överjästa ölen.

* När jag tog en kaffe och muffins hos SJ glömde jag tyvärr att fråga om de fått några tips från Norge eller Schweiz.

https://agoraspeaks.files.wordpress.com/2013/03/7.jpg

* Ett kannibalmuseum hörde av sig i förbifarten i en montergång.

* Grekland hade en vårdslöst stor monter förra året, men det verkar som man lyckats betala för den, för de var tillbaka, på en fjärdedel av ytan. Eftersom jag ska återvända till Atén senare i år på ett författarstipendium tänkte jag att jag skulle kunna få lite praktisk information om bussar och annat, om den senaste tidens händelser hade lätt till några förändringar, men det var inte lätt klara svar. Nästan alla mina gamla grekiska bokmärken på nätet leder nu till döda sidor.

* En intensiv trötthetskänsla överföll mig när det blev sen eftermiddag, så jag missade tyvärr Italiens aperitivo, ett sympatiskt och högst traditionellt sätt att markera övergången mellan dag och kväll i Italien.

* För mig personligen har TUR-mässan haft en stor betydelse genom åren. De flesta av de flera hundra resereportage som jag som frilans skrivit för Göteborgs-Posten under mer än 30 år skulle aldrig ha blivit av utan det kontaktnät som mässan gett möjlighet att bygga upp. I en av mina andra bloggar publicerar jag de uppdaterade artiklarna i form av en enda lång resa från Edinburgh till Istanbul. Jag har precis kommit till Belgien och påbörjat jakten på ölet. De första 150 avsnitten utspelar sig i Skottland, England, Wales och på Isle of Man. Här börjar Danmark och här Holland. Så småningom når resan Tyskland, Österrike, Schweiz, Italien, Grekland och Turkiet.

IMG_0022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s