Veckans filmmöte

Aldrig någonsin har vi haft ett så kort program, om vi räknar antalet programpunkter. Det är lika långt som vanligt vad det gäller tid, till och med tio minuter längre.
Vi har kommit till Powell & Pressburgers magiska filmer, de som de gjorde med gemensam regi, manus och produktion för sitt eget bolag the Archers. Vadå magiska? Många har försökt förklara vad som är så speciellt med deras filmer. Andrea Arnold menar att de struntar helt i naturalism samtidigt som de är ofrånkomligt realistiska. Det är alldeles omöjligt för David Niven att komma upp ur havet i A matter of life and death samtidigt som det är fullständigt realistiskt. Är det de man kallar för poetisk realism?
I kvällens film spelar Deborah Kerr samma kvinna, och ändå inte, i tre olika tidsepoker. Och det är bara början. Churchill hatade filmen och försökte stoppa den.
Oh yes, det är också den första långfilmen i full färg som vi tittar på. Och den längsta.
Ta en titt på Martin Scorseses förklaring till hur filmen restaurerades,

POWELL & PRESSBURGER 1943
The life and death of Colonel Blimp

http://ehaugenboe.files.wordpress.com/2010/09/lifeanddeathofcolonelblimp.jpghttps://i0.wp.com/d3gtl9l2a4fn1j.cloudfront.net/t/p/original/5dnwCL396m4k8R7VvSF6Cu8ana5.jpghttps://i0.wp.com/www.thelmagazine.com/binary/4ab7/1320676672-colonel_blimp_poster_2.jpg

HITCH
Beyond doubt

Läst

Agora Frölunda

* Västra Frölunda Hembygdsförening: Pressglimtar om Västra Frölunda genom tiderna.

Ett litet häfte som citerar texter om Frölunda, från Bureus anteckningar från 1603 till en invigning av ett föräldrahem som museum 1974 via en jordbrukares undring ”Skall vi kunna gå och plöja bland bibliotek och biografer”. Någon biograf blev det inte, men däremot ett kulturhus med ett fint bibliotek. Några plogar verkar inte finnas kvar i torgets närhet. Texterna är av varierande intresse, mycket är privata minnen utan substans, man lär sig inte så mycket om Västra Frölundas historia. En kommenterade text med historiska fakta skulle ha kunnat komplettera ”Minnesgod 80-åring i Fiskebäck” och de andra texterna.

https://i0.wp.com/www.janolssonvykort.se/img/14438.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s