3 juni

gårDagens kvinna: Pandora

https://i0.wp.com/www.thespiritoftherapy.com/wp-content/uploads/2011/11/220px-Pandora_-_John_William_Waterhouse.jpg

Enligt den grekiska mytologin var Pandora den första kvinnan. Hon skapades av Zeus för att ta hämnd på Prometeus, som stulit elden. Prometeus lät sig inte förledas av hennes skönhet, men hans yngre brorsa, Epimeteus, blev betuttad. Som bröllopspresent fick han av henne en ask. När hon öppnade asken flög allt möjligt djävulstyg ut och spred död, pest och förstörelse över hela världen. Enligt Bibeln var det ju Eva som ställde till det, inte med ett äpple förresten, det är en felöversättning, utan med en obestämd frukt.

Läst

http://www.trebocker.se/timthumb/timthumb.php?src=http://www.trebocker.se/wp-content/uploads/2012/03/bocker/9170295379.gif&h=150

Wirsin/Rosvall (red): Stiftelsen Göteborgs Stenstad

Inte särskilt mycket information om stenstaden, mer om stiftelsens arbete i form av referat av de föreläsningar som instiftades till minnet av Jörgen Weibull:

Göran Lindahl: Det annorlunda Göteborg
Martin Fritz: Göteborgs utveckling på 1800- och 1900-talen
Umberto Baldini: Räddningsinsats behövs för kulturvård

Sett

https://i0.wp.com/www.newkidsonthegeek.com/wp-content/uploads/2014/06/Edge-Of-Tomorrow-Affiche-Doug-Liman-Tom-Cruise-Emily-Blunt.jpg

* Edge of tomorrow – USA 2014 – Doug Liman

Samma princip som i Groundhog Day. Varje gång Tom Cruises karaktär dör, så vaknar han upp som från en dröm vid samma tidpunkt dagen innan. Varför det är just då och inte veckan innan eller för tre år sedan har väl mest att göra med att filmen inte började förrän dagen innan. Det skulle kunna bli tjatigt, men om man tänker efter så är det den här typen av upprepningar i den här typen av filmer, även om det inte är så uppenbart konstruerat. Att Cruise inte kan dö visste vi tidigare, men det är praktiskt att kunna ta livet av honom på olika sätt för att sedan väcka upp honom och börja om igen. Som att äta kakan och ha den kvar. Att han i slutet kan komma tillbaka en sista gång utan att det börjar om igen, nu är problemet fixat för gott, har jag inte lyckats lista ut hur det kan komma sig. Å andra sidan kan Tom Cruise aldrig dö oavsett vilken film han är med i, så det har ingen större betydelse. I Edge of tomorrow 2 kommer väl allting att upprepa sig igen, det brukar det göra i uppföljare.

https://i0.wp.com/oblikon.net/wp-content/uploads/edge-of-tomorrow-2.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s