21 juli

gårDagens kvinna: Pocahontas (1595?-1617)

https://i0.wp.com/s1.hubimg.com/u/3435204_f260.jpg

Det sägs att indianprinsessan räddade kapten John Smith från att avrättas. Hon gifte sig med engelsmannen John Rolfe. För att få tillstånd anförde han som skäl att indianerna borde kristnas. 1616 följde Pocahontas sin make till England där hon såg en Shakspeare-pjäs, presenterades för kungligheter och plötsligt dog. Hon ligger i en omärkt grav vid Themsen. Hennes make återvände, gifte om sig och dödades av indianer fyra år senare. Hennes son återvände till USA som vuxen och många, många amerikaner menar att han är deras anfader.

Läst

https://i0.wp.com/www.entrecomics.com/wp-content/uploads/2008/05/deogratias.jpg

* Stassen: Deogratias. A tale of Rwanda

En mörk och obehaglig stil där otäckheter tycks döljas i bilder som det ibland är svårt att se vad de föreställer. Serien lyckas fånga den komplexitet och osäkerhet som fyllde livet i Rwanda i mitten av 1990-talet.

https://agoraspeaks.files.wordpress.com/2014/07/e0c18-deogratias1.jpg

Nu ger jag upp. Mitt projekt att läsa så många som möjligt av de tecknade serier som nämns i 1001 comics to read before you die har upphört. Jag började för länge sedan med att söka i Stadsbibliotekets (Göteborg) katalog och anteckna alla titlar jag hittade. Det blev några hundra. Efter att avverkat drygt hundra har det blivit för frustrerande. Flera titlar är borttappade och ett stort antal volymer i fortsättningsserier saknas utan att några försök gjorts till att ersätta dem. De sista avslutande volymerna, där man får veta hur det går, har aldrig köpts in, därför att den verksamheten upphörde när biblioteket var stängt för ombyggnad, t ex finns volym 1-4 av Don Rosas Samlade verk, men inte 5-9. Det gäller inte bara tecknade serier, utan även litterära tidskrifter som McSweeney’s. Det bara bekräftar att man inte längre är intresserade av böcker på biblioteket.

Sett

https://i0.wp.com/www.bergenkino.no/incoming/article1130991.ece/binary/Tusen-ganger-god-natt.jpg

* Tusen ganger god natt – Norge/Irland/Sverige 2013 Erik Poppe

Ett modernt dockhem där Nora redan lämnat familjen för ett liv som krigsfotograf. Frågan är om hon tänker återvända. Det är bitvis ett uttrycksfullt bildspråk, men det kolliderar med en förenklad hantering av familjekonflikter, med enkla tydliga vändningar, som dotterns insikt att hela världen behöver min mamma. Juliet Binoches oförsiktiga handlingar i farozoner, som mamman/fotografen, förklaras med att hon går så mycket upp i sitt arbete att hon slutar tänka på följderna, ett sorts kreativt oansvar.

https://i0.wp.com/montages.no/files/2013/11/skjermbilde-2013-11-14-kl--01-18-44-e1384388449929.png

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s