9 augusti

gårDagens kvinna: Eva

Eva hottentott

En hottentotkvinna som levde bland de första holländska nybyggarna vid Kap Horn 1652. Hon gifte sig med Pieter van Meerhoff 1666. Efter makens död 1667 blev hennes liv miserabelt. Holländarna såg henne som ett bevis på afrikanernas moraliska förfall. I dag är hennes namn fortfarande förknippat med uppfattningen att blandäktenskap är farligt.

Läst

https://i0.wp.com/publishingperspectives.com/wp-content/uploads/2012/05/james-michener-the-novel-182x300.jpg

* James A Michener: The Novel

För länge sedan hade jag en hatkärlek till Michener. Jag älskade det episka , att hans berättelser började i urtiden, oavsett om de utspelade sig i Texas, Cheasapeake eller Polen. Jag hatade hans endimensionella karaktärer, som antingen var superbra eller superdåliga. Så när jag hittade The novel var det bara för att det var en ”novel” idé, en roman om en roman. De fyra delarna handlar om författaren, redaktören, kritikern och läsaren, var och en skrivna i jagform. Det börjar intressant om den här speciella världen, böcker kommer ju inte bara till, det handlar om en process, men snart är karaktärerna uppdelade på det klassiska Michener-sättet, bra eller dåliga. En aning fascinerande är det att ana ett självporträtt någonstans och försöka lista ut om han är självkritisk, insiktsfull eller ironisk, men jag bryr mig inte tillräckligt mycket för att lägga ner för mycket energi.

Sett

* Our gang: Tired businessmen – USA 1927 15/5 Anthony Mack

https://i0.wp.com/www.lordheath.com/web_images/max_davidson___dumb_daddies.jpg

Dumb daddies – USA 1928 4/2 Hal Yates – med: Max Davidson

Föredömligt restaurerad med stillbilder som och berättande texter som ersätter den förlorade inledningen. Max Davidson är en av de senare upptäckterna av stumfilmsclowner som dolts bakom de fyra stora.

https://i0.wp.com/www.lordheath.com/web_images/rainy_days__title_card_.jpg

* Our gang: Rainy days – USA 1928 11/2 Anthony Mack, Robert McGowan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s