18 augusti

gårDagens kvinna: Madame de Warens

https://i0.wp.com/a401.idata.over-blog.com/3/89/31/83/Evenementiel/MmedeWarens2-copie-1.png

Rousseaus första förhållande med en kvinna. Hon var mycket äldre och han kallade henne “mamma”. Hon kallade honom “lille katten”.

Läst

Folkets

* Folkets Bio. De första 40 åren. 1973-2013

Den del av filmhistorien som man vuxit upp tillsammans med betyder mer. Även om jag inte hade gjort det, så har Folkets Bio haft en stor betydelse för det svenska filmlivet och den här lilla minnesskriften påminner om det. Jag minns att jag vid något tillfälle under åren flykt reflekterade: Det är bra att bygga upp alternativa vägar med ideella krafter, men för att det ska hålla måste folk för eller senare få lön för det de gör, annars är det exploatering. Och så har det väl blivit, både med Folket Bio och Göteborg Film Festival. Men volontärer behövs fortfarande.

Sett

https://i2.wp.com/media.paperblog.fr/i/707/7075527/photos-lucy-L-0ibKjT.jpeg

* Lucy – Frankrike 2014 – Luc Besson

Strukturen är densamma. Det finns hur många varianter som helst när man berättar en hämndhistoria. Det är taskigt och utsatt i början och i slutet är hämnden oändlig. Det som gör den här varianten intressant är de ovanliga premisserna. Inspirationen kommer från Inceptionen-liknande filmer. Vad händer om någon börjar utveckla sin hjärnkapacitet mer och mer tills den från våra blygsamma 10% når 100? Morgan Freeman teoretiserar medan Scarlett Johansson praktiserar på andra sidan jorden. Principen är densamma, men det sätt som hennes förmågor utvecklas är fantasifullt och annorlunda. Man sugs in i hennes värld och dilemma och känner sig lite utmattad i slutet.

https://i0.wp.com/www.lacritiquerie.com/wp-content/uploads/2014/08/lucy-critique-film-luc-besson-scarlett-johansson-la-critiquerie-2014.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s