21 augusti

gårDagens kvinnor: Anne Bonney & Mary Read

Anne Bonney

Båda kvinnorna tjänstgjorde på ett piratskepp under kapten “Calico Jack” Rackham. Anne kom ombord som Rackhams älskare, Mary hade tidigare kämpat i den europeiska armén som man. Hon föreslog att de båda skulle använda mäns kläder och vapen. De tillfångatogs 1720 med resten av besättningen. Båda hävdade att de var gravida och undvek hängning.

Läst

http://sagomuseet.files.wordpress.com/2013/01/atlas.jpg

* Judith Schalansky: Atlas över avlägsna öar

En esoterisk bok om 50 små öar runt om i världen. Författaren växte upp i DDR och kunde bara resa genom kartor. Varje uppslag har en beskrivning på ena sidan och en karta på den andra, alla i samma skala. En del fyller nästan sidan, andra kan döljas under en tumme. Texterna är inga naturbeskrivningar eller redogörelser för det fysiska utseendet, utan mer anekdoter. Det är ingen resehandbok. Den har egentligen ingen praktisk betydelse och urvalet tycks vara på måfå. Kartorna är vackra och det är fint att bli påmind om att de finns, otillgängliga långt ute i tomheten.

https://i0.wp.com/image.issuu.com/121201125157-aa62af70464b4873a6867e5df2ffde33/jpg/page_43_thumb_large.jpg

Sett

https://i0.wp.com/antonforsdik.com/onewebstatic/1bf35f775a-Medicinen.jpg

* Medicinen – Sverige 2014 Colin Nutley

En typisk Colin Nutley-film med en typisk Helena Bergström och massor med typiska förhållanden och situationer. Den är märkligt grym och olustig i början, som en minivariant av en Norén-pjäs, men så fort huvudpersonen börjar ta piller i en medicinstudie, så är det som om alla, manusförfattare, regissör och skådespelare, börjat käka piller.

https://i0.wp.com/www.filmbransch.se/wp-content/uploads/2013/06/Medicinen.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s