11 november

gårDagens kvinna: Maria von Mörl (1812-1868)

maria

Tysk kvinna som fick stigmatisering i fötter, händer och sidan inför 40 000 människor.

Sett

Kreuzweg
Lea van Acken som Maria. Efter  hennes lidandets vandring i filmen var det en lättnad att se henne festklädd på bilder från Berlinfestivalen där filmen vann en silverbjörn.

* Kreuzweg /Marias resa — Tyskland 2014 Dietrich Brüggemann

14 kapitel – 14 stationer från Jesu väg till korset – 14 rubriker (okänsligt översatta till svenska) – 14 stillastående bilder, det vill säga 13 klipp – när kameran rör sig vid tre-fyra blir intrycket påtagligt. Filmen är en stark kritik av religiös fundamentalism, i det här fallet katolsk. Den rigida filmformen speglar karaktärernas rigida moral. Det är en lågmäld film.

Filmens titel betyder på svenska ”lidandets väg”. Att kalla den för Marias resa gör den mer säljande, och det är väl okej om fler människor ser den. Även om kapitelrubrikerna refererar till Jesu vandring, så är det är den 14-åriga Maria som gör resan, övertygad av att om hon offrar sig själv, så kommer hennes lillebror att börja prata.

Det är en lugn och saklig film där mammans tillrättavisanden skär in i åskådarens indignation och frustration över att ingen säger emot henne, pappan har bara ett par repliker. En läkares lika sakliga resonemang kring hur dottern bör behandlas för att bli frisk blir en förlösande scen, äntligen någon som argumenterar för förnuftet.

Filmformen må vara identisk med Roy Andersson i hans tre senaste filmer, men medan Anderssons människor är karikatyrer som det möjligtvis är synd om på ett ironiskt sätt, så är Brüggemanns värld klaustrofobisk och på dödligt allvar.

Det finns anledning att jämföra Maria och Ida, i filmen med samma namn, två unga kvinnor och deras relation till religionen. Båda filmerna visar att det fortfarande finns hög filmkonst, allt blir inte dumt och dummare.

Kreuzweg_slider11
Den elfte kamerainställningen från Kreuzweg. Det skulle lika väl ha kunnat vara från Roy Anderssons senaste, men innehållet i den tyska filmen har en helt annan kvalité.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s