13 november

gårDagens kvinna: August Ada Byron (1815-1852)

Ada-Byron1

Dotter till Lord Byron och Annabella Milbanke. Paret skilde sig och Ada blev 15 år innan hon fick reda på att hennes far var en berömd poet. Hon blev en skicklig matematiker (som sin mor), men ärvde inga poetiska talanger. Hennes make gick nästan i konkurs när hon applicerade sina matematiska kunskaper på hästspel.

På villospår – ännu en opublicerad insändare

DSC00851
2 000 kr

Som bekant kan man få böta 500 kr om man cyklar på trottoaren. Det är kanske inte lika känt att det kan kosta lika mycket att gå på cykelbanan. Helt logiskt eftersom det är en liknande situation, fotgängare och cyklister blandas på ett otillåtet sätt. Men jag har en känsla av att det är betydligt fler cyklister som åker dit. Här finns en olikhet inför lagen. Här finns mer intäkter att hämta, betydligt mer.

Men i de flesta lägen kan man vandra och cykla bland varandra alldeles gratis, på gårdsgator, gågator, parker, torg, på blandade cykel- och gångbanor och övergångsställen. Och när det inte finns någon trottoar eller gångbana längsmed en gata ska man gå på cykelbanan när det finns en, t ex vid Nya Allén. Borde det inte vara på motsvarande sätt för cyklister, finns det inte cykelbana ska man cykla på trottoaren. I Norge är det tillåtet.

I närheten av Röhsska står en papperskorg alldeles intill cykelbanan. Det är perfekt om en cyklist vill slänga något i farten. Men en gående måste korsa banan två gånger, fram och tillbaka, om hon vill slänga något. Och samtidigt se till att inte vara i vägen för cyklar från två håll.

papperskorg-01-632x260

Många gående tror att allt annat ska stanna när de kommer. De som läst lagen vet att det gäller bara vid övergångsställen. Cykelbanor och gator får man annars bara gå över om man inte hindrar trafiken. Det är förstås inte bra om man har olika uppfattningar om den här saken, särskilt inte när man är upptagen med annat, som att slänga skräp eller SMS:a.

I början stod alla papperskorgar på stråket mot Ullevi på fel sida, nu är de flesta flyttade till rätt sida. Mest påtagligt fel är den vid Röhsska. Man kan alltid smyga sig fram mot korgen bakifrån och sträcka fram handen mot inkastet och hoppas att inte någon cyklist samtidigt krockar med korgen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s