15 november

gårDagens kvinna: Suzanne Necker

suzanne necker

Författare, krogägare och gift med Jacques. Hon oroade sig för evigheten efter sitt 30-åriga äktenskap. -Så vid hennes död byggde maken, som var Frankrikes finansminister, ett mausoleum, fyllde det med alkohol och placerade sin frus kropp där. Tio år senare förenade han sig med henne. Kistan med dottern, Mme de Stael, placerades 1817 vid deras fötter, varefter graven förseglades.

Sett

Det är en rapport från en vernissagerunda i  Göteborgs-Loggen.

Den lilla gula – en opublicerad insändare

Datoriseringen av recepten infördes av apoteken för att underlätta deras hantering. Det betyder inte att det blivit bättre för patienterna eller att läkarna förändrat sina rutiner när de skriver ut dem. En enkel omprogrammering skulle kunna leda till stora förbättringar.

Ett normalrecept gäller i ett år med fyra uttag. Skriv varje recept så att medicinen räcker i ett år, fördelat på de fyra uttagen. En viss tid efter det sista uttaget får läkaren ett automatiskt meddelande om att receptet ska förnyas. Han granskar, gör eventuella ändringar och trycker på knappen som gör att receptet går till apoteket, samtidigt som ett meddelande skickas till patienten.

Man kan göra på samma sätt med de nya rutinerna att diabeteshjälpmedel ska skickas till patienten från en plats i regionen. Sköterskan ger en gång om året en instruktion  till centraldepån att skicka en årsförbrukning till patienten. Det finns ingen anledning att det ska ta omvägen via patienten.

Det sparas en massa tid på det här viset och man kan ta bort knappvalet receptförnyelse från vårdcentralernas telefonväxel. Och personalen kan göra viktigare saker.

Det har klagats på att man inte längre kan få de gamla gula receptlapparna. Det stämmer inte. Det är bara att säga till på apoteket, så skriver de ut en lapp. Men då finns receptet inte kvar i systemet, så man måste ha lappen med sig.

Då och då ligger datasystemet nere. Man skulle tro att det var en fördel och ha receptet på ett papper, så att apoteket kan expediera ändå, skriva upp uttaget på en lapp (som man gjorde förr i tiden) och uppdatera internt senare. Men ack, de påstår att de inte vet var medicinen ligger om de inte kan se lådnumret i datorn. Om man har jobbat ett tag, så vet man nog var de vanligaste medicinerna ligger. Och det vore inte svårt att skriva ut en lista medan datorn fungerar. Någon form av plan måste det väl finnas om kriget kommer eller något liknande.

Om du får ett recept utskrivet, så kan du upptäcka att det intill din adress finns bokstäverna LGH, följt av fyra siffror. Det har inget med apoteket att göra, är helt onödigt och kostar antagligen en massa pengar. De konstiga siffrorna ska jag ta upp i min nästa insändare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s