24 november

gårDagens kvinna: Jeanne des Anges

jeanne

En nunna i Loudun, Frankrike, som led av erotiska mardrömmar, konvulsioner och ett falskt havandeskap efter att blivit försmådd av Curé Grandier. Han blev bränd på bålet, hon blev dyrkad. Aldous Huxley har berättat om det i The Devils of Loudon (1952) och Ken Russell gjorde filmen The Devils (1970)

Läst

every brittany

* Everyman Guides: Brittany

Jag har varit stor beundrare av den här guideboksserien och har väldigt många av dem. Men av volymen om Bretagne är det svårt att förstå varför. Bildmaterialet är fortfarande rikt, även om man ibland gör misstaget att ge utsikter ett så litet format att det blir meningslöst. Av en bra guide ska man kräva att de platser som nämns lätt ska kunna hittas i bokens  kartor, men de flesta namnen finns inte ens med. Det är ett vanligt gravt misstag att kartritarna gör kartor utan att läsa texten. Kartan över regionen är rutindelad, så att man ska kunna hänvisa till den ruta där man kan hitta orten. Boken innehåller inga hänvisningar. Man får klara sig helt själv, och oftast kommer man fram till att namnet inte ens är utsatt. På stadskartorna finns det inga gatunamn. Franska och engelska blandas utan logik, att Jacobin Museum är samma sak som Musée des Jacobins är relativt lätt att komma på, men det finns varianter som icke-franskkunniga kan få svårt med. Guideböcker ska vara vägledande, inte förvirrande.

Sett

Nightcrawler

Nightcrawler — USA 2014 Dan Gilroy

Jake Gyllenhaal är creepy i vanliga fall, här spelar han en socialt handikappad av valfri bokstavskombination. Hans kalla logik och sätt att tala borde skicka ut varningssignaler, men det finns alltför många varianter i det verkliga livet för att man inte ska märka något direkt. Antagligen är det en fördel om man är sån i jakten på att hitta och spela in de blodigaste händelserna, bilolyckor, skottdramer och annat som pågår i den amerikanska natten. Liknande äger rum i Sverige och andra länder, när folk parkerar i vägen för polis och ambulans för att med ”mobilen” få den bästa bilden att skicka in till tidningarna. Filmen är lika rolig som fas 3 i Arbetsförmedlingens långtidsvård.

nightcrawler 2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s