3 december

gårDagens kvinna: Betsy Flanagan

flanagan

1776 gjorde hon världens första cocktail. Ett fyllo i en bar i Elmsford, New York, viftade åt några stjärtfjädrar på väggen bakom disken och bad om ett glas med “those cocktails”. Hon fyllde på hans glas och stack i en av fjädrarna.

Läst

sodermanland

* Allhem: Södermanland

Ännu ett landskap i denna påkostade serie med bilder tryckta i tre olika metoder. Texterna varierar och Södermanland levde inte upp till mina förväntningar, men bilderna är alltid tagna av Erik Liljeroth. Det enda jag saknar är en riktig karta för oss som inte vet var alla platser ligger. Nu har jag bara Småland kvar.

Sett

november 2

* The November Man — USA 2014 Roger Donaldson

Det är alltid trevligt att titta på folk som kan sitt jobb och Devereaux (Pierce Brosnan) lyckas hela tiden döda de andra innan de dödar honom. Det hade gärna fått vara en betydligt längre sekvens med D. som pensionerad caféägare i Schweiz i lite Lasse Hallström-stämning. Tydligen finns det en serie böcker med den här anti-hjälten, There are no spies, som fick Edgar Allan Poe-priset 1981, är den första som filmats. Det finns en någorlunda intressant debatt på IMDb om det är okej att döda CIA-agenter om man själv har varit en. Man tycks komma fram till att man får skylla sig själv om man valt det yrket. En ny fin trend bland actionhjältar är att de gärna åker kollektivt, i The Equalizer med buss, här med spårvagn.

November 1

Pollard 2

* Fire!! — USA 1926 James David, med: Snub Pollard

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s