14 december

gårDagens kvinna: Jane Austen (-1817)

Austen

Författaren till Pride and prejudice och andra romaner om engelskt herrskapsfolk dog vid 42 års ålder, praktiskt taget okänd. I dag är hon den enda kvinnliga romanförfattare från den här tiden vars samtliga verk fortfarande läses.

Läst

fables 10

* Willingham (m.fl.): Fables: 10. The good prince

I 20 volymer skapas en värld som är nog så fascinerande och episk som Tolkiens. I fablernas världar finns alla sagornas karaktärer i trogna och nyskapande skepnader.

fables 10b

Sett

the-shawshank-redemption

* The Shawshank redemption — USA 1994 Frank Darabont

Filmen som ligger överst på IMDb:s topplista. Det säger förhoppningsvis mer om de som röstar än om filmen. Eftersom det bara är en viss typ av människor som röstar, så får vi aldrig veta vad den andra typen tycker. Filmen har alla populistiska element, från orättvist dömd för dubbelmord till ett förlösande slut där alla som varit dumma får på nöten. Sådant är oemotståndligt, för vissa, för de som röstar på topplistorna. Vi andra tycker att det finns hundra, för att inte säga tusentals filmer, som är så mycket bättre.

The-Shawshank-Redemption.2

En reaktion till “14 december

  1. Angående agoraspeaks 14 dec 2014:
    Tack Goeran för dessa väl uttryckta insikter om populära filmer och deras hyllande topplistor. Vilket även kan sätta en strålkastare på ämnesval och orsaker till folkstormar som rasar då och då på Facebook och andra sociala medier för smink- mode- och måltidsbloggare.
    Du tog nästan orden ur munnen på mig, men formulerade dem på ett betydligt högre litterärt, barnvänligt, TV-populärt och smygironiskt vis än jag skulle kunna åstadkomma.

    Många filmer (och böcker) bör kanske snarare hyllas än hyllas (rather be shelved than celebrated) enligt någon vis man.

    – Julhälsningar och underskattade hyllvärmare till dig och andra, önskar E. S. Kil. (med mångårig mössa) (men utan emailadress).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s