15 januari

gårDagens kvinna: Joan Clarke (1917-1966)

Joan_Clarke_(cryptanalyst)

Hon arbetade vid Bletchley Park i England under andra världskriget med att bryta koden för den tyska Enigma-maskinen tillsammans med Alan Turing. 75 % av de 10 000 som arbetade där var kvinnor som avlyssnade radiotrafiken. Bara en handfull av dem arbetade med att lösa koderna. (Här berättas om några fler.) De hade sämre lön än männen och svårigheter med att stiga i graderna, men 1944 blev Clarke andre chef för avdelningen Hut 8. Hon tilldelades en MBE 1947, och fortsatte senare inom säkerhetstjänsten. Bletchley Park var länge en hemlighet, men efter 50 år blev en stor del av informationen fri och hon assisterade i forskning på verksamheten. I filmen The imitation game spelas hon av Keira Knightley.

Läst

Monroe

Lois Banner: M M – Personal – from the Private Archive of Marilyn Monroe

Marilyn Monroe är en stor industri. För en tid sedan kom en bok med Monroes egna texter, som gav en intressant inblick i hennes tankevärld. I den nya boken finns alla möjliga papperslappar från två arkivskåp (Monroes egna): telegram, kvitton, brev, räkningar. Det mesta är bara kuriosa, bekräftat av att det presenteras i collageform, som om en hög med kvitton hade slängts ut på golvet. Allt är avfotograferat för att understryka att vi får tillgång till något privat, men det är sällan befogat att se hela telegramblanketten gång på gång. Och presenterat på det här sättet finns det plats för bara ett litet urval. Nästa bok blir kanske Marilyn Monroes samlade korrespondens, och då är det innehållet som är det intressanta och inte hur brevpapperet ser ut. Lois Banner har skrivit en biografisk text för att sätta in materialet i ett sammanhang. Den ger inte särskilt mycket nytt för de som läst biografiska böcker om Monroe, men är användbar för de som hittat den här boken utan att veta alltför mycket om människan bakom alla papper.

Monroe 2

Sett

The_Imitation_Game_poster

* The imitation game — England/USA 2014 Morten Tyldum

Första gången jag blev medveten om Bletchley Park och Enigma var i Robert Harris bok Enigma (1995) skriven i Harris typiska imitation av verkligheten. Folk som arbetade vid Bletchley Park menar att den inte har så mycket med hur det var där under kriget. Men det är en spännande bok, och den blev film 2001.  2012 kom TV-serien The Bletchley Circle om fyra kodknäckande kvinnor efter kriget. Här ligger ambitionen på fröken Frimans nivå. The imitation game tar sig också lite dramatiska friheter, biografiska filmer som inte gör det riskerar att bli lika odramatiska som livet.  Tack vare Benedict Cumberbatchs tolkning av Alan Turing kommer vi in i en stökig komplex värld där inget är självklart, där dramat inte bara ligger i om koden ska knäckas, utan än mer i relationerna. För första gången kanske medvetandegörs arbetets stora betydelse. Genom att koden bröts och genom att man bara använde informationen ibland, så att tyskarna inte skulle upptäcka det, anses det att kriget förkortades med flera år och att miljontals människor slapp dö. Maskinen som Turing byggde för att hantera den stora mängden information utvecklades senare till något som vi kallar för datorer.

imitation

THE IMITATION GAME

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s