25 januari

gårDagens kvinna: Amélie Noellie Parayre

amelie

Gift med Henri Matisse. När hans far drog in sitt underhåll, därför att han inte gillade den riktning sonens måleri tog, försörjdes han av sin fru under en period. Hon öppnade en hattaffär på rue de Châteaudun i Paris. Två av deras tre barn fick tas om hand av farföräldrarna.

Sett

Ruth-and-Alex-poster

* Ruth & Alex — USA 2014 Richard Loncraine

En sympatisk film om ett gammalt par (Diane Keaton & Morgan Freeman) som tvingas flytta från sin gamla lägenhet i Brooklyn eftersom han börjar få svårt att ta sig upp för alla trapporna. Ingen i publiken vill att de ska göra det eftersom de bor i en väldigt fin gammal lägenhet med en ännu finare takterrass (det gick ett sus igenom salongen). Det finns en lätt ironi mot moderna företeelser i omgivningen som att vara ständigt upptagen av sin telefon och framför allt mäklarbranschen med samma ”spekulanter” som dyker upp på visningsdagar som om det vore vernissage på gallerier. Lite snopet känns det i slutet när det verkar som allt ståhej var i onödan, utan att det egentligen blir någon lösning på det ursprungliga problemet, men det är mysigt under tiden.

ruth and alex

trevligtfolkult

* Filip och Fredrik presenterar Trevligt folk — Sverige 2015 Karin af Klintberg, Anders Helgeson

En ful film visat i en konstigt långsmalt format (som aldrig existerat som filmformat, men digitalt kan man tydligen göra som man vill eller om det var någon som inte vet hur man gör) och med alldeles för ljus bild och ett så dåligt ljudspår att det ibland lät som störningar ifrån källaren. Men frånsett det (och man får anstränga sig för att kunna göra det) är det en sympatisk film    (ännu en) om somalier i Borlänge som börjar spela bandy  och åker till VM i Sibirien. Man lär sig ganska snabbt att somalier är vanliga människor (om någon trodde något annat) med samma tankar om livet och längtan som de flesta andra. Att tränaren Per Fosshaug uppför sig som om han var med i Sällskapsresan bidrar till underhållningen. Den konstiga titeln syftar på en lokal företeelse, men om det lockar fler människor till filmen än t ex Somalier spelar bandy, så må det vara hänt. Här är några bilder från Stora Teatern innan visningen.

FFliggande

TheTheoryOfEverythingPoster-01

* The theory of everything — England/USA 2014 James Marsh

Jag tycks bara välja sympatiska filmer, som inte är särskilt märkvärdiga, men trevliga och underhållande. Det är förstås intressant att få ta del av livet bakom historiens mest berömda metalliska datorröst, Stephen Hawkings, spelad av Eddie Redmayne. Filmen bygger på hans hustrus memoarer, Jane, (Felicity Jones). Båda är Oscarsnominerade och det är fysiskt  krävande att spela någon som lider av nervsjukdomen ALS och att spela den som skapar en familj (tre barn) tillsammans med honom.

the-theory-of-everything-eddie-redmayne-felicity-jones2

the-theory-of-everything-cast

Annonser

En reaktion till “25 januari

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s