5 februari

gårDagens kvinna: Katarina av Alexandria

katarina-av-alexandria

En universitetsstuderande som fick en uppenbarelse av madonnan och blev kristen. Kejsar Maxentius kom till staden och gav order om att förfölja de kristna. Katarina förebrådde honom, och han svarade med att begära att hon skulle försvara sin tro inför femtio filosofer. Detta klarade hon så väl att kejsaren ville ligga med henne. När hon nekade blev hon torterad och halshuggen. Det visade sig att hon hade mjölk i ådrorna. Änglar förde henne till Sinai där ett kloster växte upp över hennes grav. Hon är förebild till Liten Karin i den svenska folkvisan.

Läst

zola-droemmen-600x800

* Émile Zola: Drömmen

Mitt projekt att läsa Zolas 20 romaner i Rougon-Macquart-serien ligger nästan nere.  Pengar, den förra, var riktigt tråkig, och tjock. Drömmen handlar bara om en sak, en ung fattig flickas tankar kring helgon och den perfekta kärleken. Å andra sidan är den tunn. Jag har väl kommit igenom drygt hälften av böckerna och de flesta har levt upp till förväntningarna. Projektet fick sig en liten stöt när de visade sig att Zola rekommenderade att böckerna läses i en annan ordning än den han skrev dem i. Se länken ovan som reder ut begreppen. Egentligen har det nog ingen betydelse i vilken ordning man läser böckerna. Endast den med ett superminne kan uppfatta alla de kopplingar som finns mellan volymerna och de sammanlagt 300 huvudpersonerna.

Sett

la-carroza-del-oro

* Le Carrose d’or — Italien/Frankrike 1952 Jean Renoir

Jämfört med 30- och 40-talen är de franska 50-talsfilmerna mer intressanta än bra och det gäller även Renoirs, vars tidigare filmer tillhör filmhistoriens toppar. Efter The River, hans första färgfilm, blev han intresserad av att utforska hur färgen fungerar i filmberättandet  och den aspekten dominerar Den gyllene karossen. Det var det gammaldags litterära i decenniets filmer som de unga regissörerna i den nya franska vågen reagerade mot.

le caro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s