5 mars

gårDagens kvinna: Diane de Poitiers (1499-1566)

diane

Älskarinna åt Henri II av Frankrike från 1535 till hans död 1559. Hon var nästan tjugo år äldre än han och dominerade hovlivet. Alexandre Dumas d.ä. skrev en roman om henne.

Läst

guldheden

* Norra Guldheden. Kulturmiljö av riksintresse

Ett litet häfte från Länsstyrelsen som berättar bakgrunden till hur det nya området skulle visa på ett nytt sätt att bygga bostäder i mitten av 1940-talet, inklusive en utställning. På grund av tidsbrist blev det vissa kompromisser och senare renoveringar har kompromissat ännu mer med de ursprungliga intentionerna. Men det som finns av torget och husen ovanför som blickar ut från kullen över Göteborg är fortfarande värda ett besök. Och en begrundan.

guldheden 2

Sett

chappie

* Chappie — Mexiko/USA 2015 Neill Blomkamp

Det finns en sympatisk film med en sympatisk robot som kämpar för att komma fram i Blomkamps typiska dystra, våldsamma framtidssamhälle. Polisrobotar har inte helt lyckas eliminera brottslingar, det skulle ha blivit en ”tråkig” film då. På robotfabriken tycks det bara finnas två arbetare som gör något väsentligt, den ene är chefsprogrammeraren med en dröm om en riktigt intelligent robot, som han inte får utveckla för chefen, den andre har gjort en stor våldsam robot (som inte alls verkar tänka), som chefen förbjuder. Chefen spelas av Sigourney Weaver i den typen av kall chef som vi har sett henne i för många gånger nu, men hon är inte med så mycket, mest när han ska säga nej, så det går att bortse från. Den snälla programmeraren stjäl en en kasserad robot och installerar intelligensen ändå, annars skulle det inte hända så mycket, bara för att bli stulen av ett kufiskt gäng, som inte verkar vara så farligt ändå. Den största logiska missen i filmen är varför de inte dödar honom när de har roboten, den näst största är att de låter honom gå, och den näst-näst största är varför han inte rapporterar stölden. Men då skulle det inte bli den film som regissören hade tänkt sig, nämligen historien om en robot med riktig intelligens. Han fungerar förstås i början som ett nyfött barn. Och det är den här biten som är sympatisk, att se hur ”barnet” växer upp, lär sig prata, härma och upphetsat slänger sig över sin första sagobok. Det måste förstås in våldsamma actionscener med ojämna mellanrum för att kidsen i salongen ska bli nöjda,  och det här velandet gör att filmen känns lite schizofren för de i publiken som vill lite mer. Slutet visar att en fortsättning kan väntas med förutsättningar att bli mer helgjuten, om den får ett bra manus förstås.

chappie-yolandi

selma-movie

* Selma — England/USA 2014 Ava DuVernay

Det här är mer en redovisning än en dramatisk film av en viktig historisk tid i USA. Det är nyttigt och nödvändigt att visa för en historielös allmänhet hur negrer behandlades för inte så länge sedan i USA. Att slaveriet existerade har kanske de som följt med i skolan lärt sig, men att orättvisorna fortsatte in på 1960-talet och fram till våra dagar på flera områden är mindre känt för en typisk biopublik.  I USA får man inte automatisk rösträtt när man blir myndig, man måste registrera sig. (Jag tror att man blir myndig utan att ansöka om det.) I sydstaterna, där man länge praktiserade apartheid, hindrades de svarta att registrera genom orimliga krav. Lyndon Johnson vägrar av popularitetsskäl att genomdriva ett lagförslag som ska göra det olagligt att hindra någon att registrera sig. Händelserna kring staden Selma i Alabama var bara en del av Martin Luther Kings aktiviteter, men en viktig, som visar medias del i att informera USA och världen om övergreppen mot de protesterande. Den första marschen slogs ned av polisen, den andra, som engagerat folk från hela USA att resa till Selma, en tredjedel vita, avbröts av King, först vid det tredje försöket genomfördes den fem dagar långa marschen till Montgomery. Det är väldigt pedagogiskt, första gången går de marscherande över bron på trottoaren , andra gången på den ena körbanan och sista gången fyller de hela vägen. En kort tid efter marschen skrev Johnson under lagförslaget.

selma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s