10 mars

gårDagens kvinna: Ida Aalberg (1858-1915)

ida aalberg

Finsk skådespelare som specialiserade sig på de stora divarollerna: Nora, Margareta, Kameliadamen, Ofelia, Julia. Hon turnerade oftast med eget sällskap och spelade på finska, svenska, tyska och ryska i Budapest (1880) Sankt Petersburg (1882), Stockholm (1885), svenska landsorten (1894), Köpenhamn (1885-87) och Oslo (1884-85).

Läst

stora-boken-om-andra-varldskriget

* Richard Holmes (red): Stora boken om andra världskriget

Egentligen behövde jag inte läsa någon mer bok om andra världskriget, men jag är en stor beundrare av det engelska DK-förlaget och när jag hittade den här på rea, så la jag den till samlingen, trots att den är på svenska. Två av deras tidigare böcker, Havet och Jorden, är katastrofalt dåligt översatta, men den här får godkänt tillsammans med en bok om båtarnas historia, som jag långsamt tar mig igenom. Boken om kriget är upplagd på samma sätt som flera av deras böcker. Varje uppslag tar upp ett tema, t ex Blitzkrieg, med sammanfattande rutor som förklarar vad som ”Före”  och ”Efter”. Som introduktion eller sammanfattning är den kanske den bästa. För fördjupningar och kartor finns det flera som är bättre.

stora boken

Sett

blind 1

* Blind — Norge 2014 Eskil Vogt

En märklig film som börjar oskyldigt, men som gradvis förskjuter skeendet tills den blir obegriplig. Alla på pressvisningen erkände efteråt att de inte fattade, en sällsynt bekännelse. Och någon skulle till och med se om den, för att kolla om det går att få någon rätsida på den. Till förvirringen bidrar att den är konsekvent realistisk i sin skildring av hur en kvinna lär sig att hantera sin blindhet. Och den fortsätter att vara realistisk, men ändå inte. Vi förs varsamt in i den labila världen genom att ett samtal på ett café där bussar passerar förbi utanför rätt som det är utspelar sig på bussen bara för att vara tillbaka igen. Och vad som verkar vara en son är nog i själva verket en dotter. Och det är en annan kvinna som är gravid än den som blev det. Kanske allt bara är en del i den roman som den blinda kvinnan till synes obehindrat skriver på sin dator. Blev du nyfiken? Du är varnad.

blind-sundance-2

blind3__large

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s