19 mars

gårDagens kvinna: Anna Colbjørnsdatter (1665-1736)

anna colbj

Norsk prästfru som 1716 oskadliggjorde 600 av Carl XII:s soldater genom att vänligt ta emot dem i Norderhovs prästgård och ge dem rikligt med förplägnad medan hon skickade efter 200 norska dragoner som tog sig an svenskarna. Hon står staty där nu.

Läst

blade 1

* Hiroaki Samura: Blade of the immortal: Vol. 1. Blood of a thousand

Den här serien har kommit ut i minst 16 volymer, men jag känner ingen längtan att läsa fler än denna. Med Lone Wolf and Cub som riktmärke är det lätt att välja bort det mesta, även om Blade har intressanta aspekter så är det bara varianter på mängder av andra liknande. Dessutom har jag svårt att känna igen karaktärerna ibland, särskilt när det hettar till, och det blir lite svårt att engagera sig när man inte vet som dör. Det är inte säkert att det är bokens fel. Sidan nedan är från en senare volym.

blade-autmn-frost

Sett

insurgent 1

* Insurgent — USA 2015 Robert Schwentke

Det har kommit allt fler konceptfilmer som bygger på konceptböcker,  The Hunger Games, 50 shades of grey. De utgår alla från en enkel premiss, som gradvis avslöjas. Att det kan vara effektivt för att skrapa ihop en massa läsare är helt klart och att dessa sedan vill se filmen följer naturligt. Veronica Roth, författaren till romanen, tycks ha läst en grundbok i filmdramaturgi. Möjligen är det en orättvis bedömning, kan det vara de tre manusförfattarna som läste dramaturgiboken och sedan följt den slaviskt.  Att dela upp befolkningen i factions underlättar eftersom man då skapat grupper av typer som kan komma i konflikt med varandra och så slipper man lägga ner så mycket energi på individuell karakteristik. Och sedan kan man låta dem slåss om något, till en exempel en burk som har en enorm betydelse och som bara kan öppnas på ett väldigt komplicerat sätt, gärna i ett visst antal stadier, så fyller man boken och filmen med mer handling. Men varför blir alla vänner och slutar döda varandra när de hör meddelandet? Själv drar jag en suck av lättnad och tänker att så bra, nu är det här över. Men, så fel jag hade. Nu är det dags att riva skyddsmuren kring staden och se vilka som är på andra sidan. Antagligen är det några som inte är snälla, för hur skulle det annars kunna bli en sorts handling. Det kommer att ske i nästa två filmer.

insurgent 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s