27 mars

gårDagens kvinna: Jeannette Rankin (1880-1973)

rankin

Pacifist and Republican, the first woman to be elected to the U.S. congress, serving 1917-19.

Läst

leka lite grann

* Jujja Wieslander: Leka lite grann – lärdomar av små barn

En svår förlossning, eller vilken som helst för den delen, beskrivs sällan från bebisens perspektiv. Detta hoppressade huvud som  kan ta en vecka att ploppa ut till normalt utseende igen. Wieslanders lilla bok utgår från den lilles perspektiv, inklusive en förlossning i kapitel. Lekarna, särskilt låtsaslekarna, speglar barns själsliv. Funderingar kring jaget, var slutar jag: ”Min spade – hör den ihop med mig?” En konstbild med barnmotiv inleder varje avsnitt. Texten är spritsad med små verser och ramsor som tillkommit med hennes barn. Mitt favorituttryck är ”Osten namna av”.

Sett

into 1

* Into the woods — USA/England/Kanada 2014 Rob Marshall

Stephen Sondheim är inte vardagsmusik för de flesta som föredrar trallvänliga sånger, samtidigt finns det en minoritet av intensiva beundrare, så det ska bli spännande och se om det går åt skogen. Det är inget fel på fantasin i handlingen, som blandar ett stort antal traditionella sagomotiv. Utan att ha sett scenversionen kan jag tänka mig att filmen är betydligt mer spektakulär visuellt. (Den gick upp på en liten scen i New York.) Det är en mörk skog och en mörk berättelse, särskilt om man jämför med den aktuella Berättelsen om Askungen. Hon finns med här också och får prinsen, men där inte alls filmen slut. Även om den så småningom slutar lyckligt, fast på ett annat sätt, och inte med alla vid liv. Flera sidor som Disney utelämnar från sagan finns här med, fåglar hackar ut ögonen på styvsystrarna, som kapade sina fötter för att få plats i skon. Det finns förstås plats för både den snälla och farliga versionen i vår kultur.

(20 minuter senare) Sällan har jag läst sådant missnöje i IMDb:s debattforum. Möjligen kommer reaktionerna här att bli liknande. För att sammanfatta:  1) Det är en musikal och karaktärerna sjunger nästan hela tiden. Detta har upprört många som inte har fattat det. 2. Det är ingen barnfilm. Detta har upprört många, särskilt ”otroheten” när prinsen, efter att han fått Askungen, kysser bondens fru, tre gånger. Det fick många föräldrar att lämna salongen med sina femåringar. 3) Det är ingen riktig musikal om det inte går att tralla låtarna efteråt. Detta har upprört många, eftersom de blir överraskade av Sondheims melodier. Den enda trallvänliga sång han skrivit en gång i tiden är Send in the clowns. 4) Det är ingen handling, tycker många, trots att den kombinerar fem olika sagor. 5) Det är ingen publikfilm i den meningen att den ser ut som en traditionell ”publikfilm”. Trots att Disney producerat den. De är klart att de som vill att det bara ska se ut och låta på ett sätt inte ser något av värde i den här filmen. Men vi andra.

into 2 into-woods-bakers-wife-poster Into-the-woods-movie-poster-little-red into-the-woods-character-posters-7 into-the-woods-character-posters-5 IntoTheWoods545bda106e5e6 IntoTheWoods545bda1b29a39 into_the_woods_ver8

into 3 into_the_woods_ver3

RUDOLPH

* Hairbreadth Harry: Rudolph’s revenge — USA 1928

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s