23 april

gårDagens kvinna: St Bernadette

Bernadette2

1858, när hon var 14 år, såg Bernadette Soubrious vid flera tillfällen jungfru Maria i syner vid källan i Lourdes i Frankrike. Senare tillhörde hon systrarna vid Notre Dame de Nevers. I dag är hennes relikskrin ett av katolicismens viktigaste. Hon dog när hon var 35 och hennes kropp grävdes upp vid tre tillfällen under de kommande 45 åren för att bevisa att hennes kropp inte ruttnat, ett av de viktigaste tecknen på helgon. Hennes kropp är i stort sett intakt och förevisas i ett kapell vid klostret St Gildard i Nevers.

bernadette

Läst

chevillon-i-grez-sur-loing

* Martin Fritz: Det återskapade Hôtel Chevillon i Grez-sur-Loing

Den här lilla byn en timme söder om Paris  har en gata som heter Rue Carl Larsson och en minnestavla över August Strindberg. På den tiden var den ett uppskattat konstnärskollektiv. Med tiden förföll byggnaden. Den lilla boken handlar om hur en stiftelse köpte fastigheten och rustade upp den. Många fina bilder. Nu kan man få stipendier för att bo och arbeta där, men tydligen har byn varken mataffär eller restaurang och det är en halv timmes promenad till järnvägsstationen med Paris 50 minuter bort. Robert Louis Stevenson träffade sin blivande hustru Fanny Osborne på Hôtel Chevillon och för att fira detta utser Scottish Arts Council en stipendiat varje år, som inte får vara äldre än 43 år, den ålder Stevenson hade när han bodde där. Hemsidan.

Grez-banner1

Sett

FACTORY-GIRL-Poster1

* Fatat el masnaa /Factory girl — Förenade Arabemiratet/Egypten 2013 Mohamed Khan

Affischen (den svenska, inte den ovan) ser ut att vara för en romantisk komedi från Hollywood. Huvudrollen Yasmeen Raess ser ut som Scarlett Johansson. Så gissa om jag blev förvånad när det visade sig vara en fabrik i Kairo. Det är den där typen av textilfabrik som brukar kallas för sweat-shop när den är full av sociala orättvisor, men här finns inga större problem än hu man ska få den manlige chefen intresserad.

Jag har inte sett så rysligt många egyptiska filmer tidigare, ett tiotal, och de har varit mer åt Cairo Central-hållet. Men den här filmen följer samma mönster som många populära sydostasiatiska filmer. Man härmar Hollywood,  men utan att egentligen fatta riktigt hur man ska göra. Resultatet blir ofta naivt charmerande, som här, men kan lika gärna bli obarmhärtigt töntigt, vilket kan vara intressant som fenomen, om det inte händer för ofta.

Raess spelar som en hollywood-stjärna, medan alla andra har en mer traditionell arabisk stil, vilket leder till en märklig blandning. Filmarna vet vilka svängar en romantisk komedi ska ta, men eftersom vana på området saknas, så blir utförandet ofta naivt. En viktig aspekt är frågan om man kan bli gravid av att kyssas, det hände då och då i hollywoodfilmerna, i svenska också,  eftersom man inte fick visa mer. Här blir det mest förbryllande eftersom de flesta av oss inte vet hur den egyptiska konventionen är på området. Det är småroligt och småtrevligt, mest för att det är ovanligt. De mindre nyfikna i publiken blir bara förbryllade och undrar vart Scarlett tog vägen.

FactoryGirl1-thumb

DISNEY

disney studio

Den bästa boken om man vill ha koll på vilka Disney-filmer man sett är The Disney Studio Story av Richard Holliss och Brian Sibley. Fram till 1943 har jag sett alla filmer, bortsett från de stumfilmer som det inte finns några kopior på. Efter 1943 har jag sett alla traditionella kortfilmer, det blir väl sammanlagt cirka 500, detta beroende på att jag har alla DVD-boxar som ingår i serien Walt Disney Treasures. Att det blir ett gap kring 1943 beror på att Disney producerade väldigt många informationsfilmer under kriget och fortsatte efter med att göra film för skolor, den mest berömda är kanske The story of menstruation (1946) där man lyckas med att inte berätta om hur man gör barn, ett genomgående drag när man tar upp det här ämnet, t ex Family planning (1967). Många av dessa filmer finns på nätet, så härmed inleder jag en redovisning av mitt letande.

DisneyTreasures01-mickeycolor

* Cuidado y alimentacion infantil – USA 1945

En av många informationsfilmer från Disney riktade mot Sydamerika för att göra de länderna positivt inställda till den allierade sidan. Det lyckades.

disney environ

Environmental sanitation – USA 1946

disney it's your

It’s your war too – USA 1944

Om kvinnor i krigsindustrin.

disney building of

The building of a tire – USA 1946

disney cuerpo
El cuerpo humano – USA 1945

 

En reaktion till “23 april

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s