24 april

gårDagens kvinna: Lillian Leitzel (1893-1931)

lillian-leitzel-796x1024

Hon var trapetsartist i gruppen Leitzel Sisters. Hennes specialitet var att göra 200 hopp i ett kontinuerligt nummer. Hon kunde också  rotera 40 varv i bara en arm. 1931 dog hon under en föreställning i Köpenhamn när en vajer gick av.

Läst

PLAN_OMNI_DJ-copy-610x891

* Warren Ellis, John Cassaday: The Planetary Omnibus

En samlad utgåva av nr 1-27 av tidskriften. Det har blivit en massiv bokvolym med superhjälteberättelser som är superepiska i utförande och koncept, så mycket att jag inte alltid hänger med. Beror det på mig, är jag för gammal, eller tar man sig för många friheter i berättarstrukturerna i strävandena att spränga gränser. Den visuella stilen skiftar fantasifullt. De två sista avsnitten är från cross-overnummer där Batman och Superman dyker upp, och det verkar som man definitivt tar död på Superman efter en trovärdig analys av vad som gör honom till superhjälte.

Planetary_Batman_pg18_Anthony

Sett

the-pied-piper

* The Pied Piper — USA 1942 Irving Pichel

Stora och vresiga Monty Wooley gör hans karaktärer till en variant av jultomten, särskilt när det visar sig att han innerst inne är hjärtlig. Här spelar han en man som oberört firar semester i norra Frankrike medan tyskarna invaderar Belgien. När han till tänker ta sig hem till England går inte längre tågen som de ska. Trots att han avskyr barn blir han ledsagare till ett par som under vägen visar sig bli fler.  Manuset är av Nunnally Johnson, en av Hollywoods stora, efter en roman av Nevil Shute. Underhållande och klyftigt, med en stänk av moral på slutet. Otto Preminger spelar nazistofficeren och Roddy McDowall ett av barnen.

piedpiper194201g

piedpiper2

Fler instruktionsfilmer från Disney. Normalt tycker jag att det är viktigt att se filmerna i den ordning de är gjorda, så att man kan se utvecklingen, men i det här fallet är de så olika att det inte har någon betydelse. Jag har helt enkelt sett dem i den ordning de är hittade.

disney VD205
Gonorré till vänster, syfilis till höger.

VD attack plan – USA 1973 Les Clark

Disney ABC

The ABC’s of hand tools – USA 1946 Bill Roberts

disney-smokingcartoon

Smoking: The choice is yours – USA 1981 John Ewing

disney family

Family planning
– USA 1967

Disney fire

I’m no fool with fire – USA 1956

disney bicycle

I’m no fool with a bicycle – USA 1956

disney electircity

I’m no fool with electricity – USA 1973 Les Clark

disney living

You – The living machine – USA 1958

Benjamin Syrsa blev otroligt populär i Pinnochio och utnyttjades senare som berättare i bland andra ”I’m no fool”-serien och ”You”-serien, den förra ger tips på hur man kan leva längre om man är försiktig, den senare handlar om människokroppen. (Fler på väg.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s