4 maj

gårDagens kvinna: Anna Jarvis (1864-1948)

Anna Jarvis, who conceived the idea of a special tribute to mothers, is shown in this 1928 file photo. Jarvis began a crusade for a national holiday to honor mothers in 1907 after the second anniversary of her mother's death. Her campaign resulted in a Congressional resolution in 1914, signed by President Woodrow Wilson, proclaiming Mother's Day as a national holiday to be celebrated on the second Sunday in May.  (AP Photo/File)

Lärarinnan ville fira sin bortgångna mors minne 1907 och så uppkom mors dag. Firandet blev snart kommersialiserat och Jarvis tyckte vid slutet av sitt liv att hennes idé hade förfuskats. Särskilt reagerade hon mot de färdigtryckta hyllningstexterna. I Sverige var det författaren Cecilia Bååth-Holmberg som under 1920-talet verkade för att införa firandet.

Läst

monster 2

* Naoki Urasawa: Monster, vol. 2

Det här är nog den bäst berättade manga jag har läst. Redan i volym 2 lyckas författaren presentera nya överraskande infallsvinklar. Det känns som han borde kunna variera sig i de 18 volymerna, vilket ingen annan som jag försökt följa har klarat av. Men kommer jag någonsin att få veta det. Biblioteket har bara en volym till.

Sett

Gripsholm_Poster_Large_V-page-001

* Gripsholm – En kärlekshistoria — Sverige 2015 Martin Jönsson

Under andra världskriget transporterade Gripsholm krigsfångar mellan olika länder – många gånger. Rune Dahlstrand, 97 år, är den ende från besättningen som fortfarande lever. Egentligen handlar filmen om Dahlstrand och hans relation till fästmön Berit Helgesson. Det personliga och det globala interagerar. Det är inte ofta ett privat förhållande har haft en så dramatisk historisk bakgrund, och att en av parterna har levt så länge att han kan berätta om det själv. Utväxlingarna är lite kända, så redan det är värt att berätta, att det kan kombineras med historien om en som var med gör det extra levande. Krigets första utväxling i Göteborg är så okänt att det som då filmades av göteborgspolisen inte är med i filmen. Senare utväxlingar bevakades av journalfilmare, men tidigare under kriget var det förbud att filma i hamnen. Polisen kunde göra det för intern dokumentation. Det materialet är utgivet, tillsammans med andra polisfilmer från 30- och 40-talen, på DVD, men inte upptäckt av särskilt många.

gripsholm

Keaton San Diego

* San Diego, I love you – USA 1945 Reginald Le Borg

Buster Keaton medverkade under andra halvan av sitt liv i mängder av vanligtvis korta sekvenser i långfilmer. Länken leder till scenen där Keaton är en busschaufför som tar ratten i egna händer.

** Och så några fler Disney:

disney nature

* Nature’s half acre – USA 1951 James Algar

disney fitness

* Fitness and me: Why exercise? – USA 1984

disney harold

* Harold and his amazing green plants – USA 1984 Bob Kurtz

disney arizona

* Arizona sheepdogs – USA 1955 Larry Lansburgh

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s