11 maj

gårDagens kvinna: Annie Oakley (1860-1926)

AnnieOakley

Hon var en god skytt redan som 9-åring och sköt fåglar och harar för att hennes många bröder och systrar skulle få mat. Fadern hade dött fem år tidigare. Snart blev hon så framgångsrik att hon kunde leverera vilt till försäljning. När hon var 15 år ställde hon upp i en tävling mot den professionelle skarpskytten Frank Butler, besegrade honom och gifte sig med honom. Hon uppträdde med sina konster och kunde bland annat skjuta ett spelkort tolv gånger innan det föll till marken. Musikalen Annie get your gun handlar om henne.

annie o

Läst

monster3

* Naoki Urasawa: Monster, vol. 3

Det tredje volymen av den utmärkta mangaserien om en läkare som, om inte skapade, men räddade en räddade en patient i en operation, som visade sig bli ett monster. Femton volymer återstår, som jag frustrerande nog antagligen inte kommer åt, Stadsbiblioteket i Göteborg slutade köpa in böcker under den två-åriga utbyggnaden och många bokserier blev abrupt avbrutna utan tanke på komplettering. Den finns som animerad japansk TV-serie, som jag inte tänker bry mig om. Väntar hellre på Guillermo del Toros serie för HBO.

Sett

disney having fun

* I’m no fool having fun – USA 1957

En serie pedagogiska filmer med Benjamin Syrsa som lär ut säkerhet inom olika områden, så att man lever längre.

disney water

* I’m no fool in water – USA 1957

doctor__s_orders__title_card_

* The Boy Friends: Doctor’s orders – USA 1930 13/9 Arch Heath – Roach S-32

Den här Hal Roach-serien blev inte långlivad, antagligen för att den var ovanligt träig redan då. En rolig aspekt var att studion i ljudfilmens barndom provade på talande förtexter i flera filmer. Det var tvillingarna Beverly och Betty Mae Crane som berättade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s