20 maj

gårDagens kvinna: Karolina Widerström

karolina

Sveriges första kvinnliga läkare avled den 4 mars 1949 vid 92. Hon orsakade en moraldebatt när hon författade en skrift om det kvinnliga könsorganet, med bilder.

 

Läst

sagan-om-den-stygga-rattan

* Bryan Talbot: Sagan om den stygga råttan

Den här boken gör många resor, från mörker till ljus (även i teckningarna), från London till the Lake District, från en verklig råtta till en råttan som en idé (en fotnot förklarar för säkerhets skull för de som inte är allmänbildade att Harvey var en film där bara James Stewart såg en stor kanin), från nutid tillbaka till barndomen och en uppgörelse. Det började med att författaren/tecknaren ville göra en hyllning till the Lake District och författaren/tecknaren Beatrix Potter (ett helt avsnitt av henne är integrerat), men när motivet till varför en ung kvinna rymmer hemifrån började bottna i övergrepp i hemmet tog handlingen och behandlingen en mörkare väg. Var 3:e flicka utsätts för sexuella övergrepp innan hon fyllt 18 och i mer än 90% av fallen utgörs handlingen av en nära släkting.

sagan2

sagan

sagan3

Sett

disney small

* The Small One – USA 1978 Don Bluth

our big ears

* Our Gang: Big ears – USA 1931 29/8 Robert Mc Gowan – Roach G-1

Bilden ovan har korrekt format, men är från en länk med rysk voice-over. Bilden nedan är från en länk med det amerikanska originalljudet, men den som laddat upp filmen har som synes dragit ut och plattat till den, ett märkligt beteende, men det verkar som många inte bryr sig hur bilden ser ut bara de kan följa handlingen. Ställ om skärmen till 4:3, så blir bilden korrekt.

our big ears2

Hört

Under perioden 2010-2014 visade Norge flest svenska filmer, 87, följt av Nederländerna, 75, och Finland 59.

Den mest sedda svenska filmen i utlandet 2010-2014 var Män som hatar kvinnor, följt av Flickan som lekte med elden, följt av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Luftslottet som sprängdes kom på 4:e plats, men om man räknar in besök under de fyra första månaderna 2015 går den om Hundraåringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s