26 juni

gårDagens kvinna: Maria Jansson (1788-1842)

maria jansson

Dotter till den självlärde bonden Läke-Jan i Närke. Efter skilsmässa hamnade hon i Östergötland och öppnade 1814 praktik i Flytthem, där hon blev känd sm Kisamor. 1825 gav Sundhetskollegiet henne tillstånd att utöva läkekonsten..

Sett

private_life_of_sherlock_holmes

* The private life of Sherlock Holmes – England 1970 Billy Wilder – manus: Wilder & I A L Diamond

Den här filmen har jag väntat 45 år för att få se. Och nu när jag har gjort det  återstår av Billy Wilders ljudfilmer bara The Emperor waltz att se, som jag var för ung för att missa 1948.

tanks a million

* Tanks a million – USA 1941 12/9 Fred Guiol – Roach F-37

Det är inte bara filmerna som numera är utdragna och tillplattade även affischer och stillbilder laddas upp utan hänsyn. Och när man anmärker på det fattar det inte ens vad jag klagar på, utan tycker att jag ska vara glad att jag kan se den överhuvudtaget. Detta är inte längre ett problem sedan jag kom på att om jag slår om TV:n till 4:3, så blir bilden korrekt, åtminstone de gånger filmen är uppladdad till 16:9.  Den här affischen finns på nätet  med bättre färger, men i utdraget format.

once over lightly

* Once over lightly – USA 1944 14/10 Sennett CP-3

Den här samlingsfilmen från Warner med scener från stumfilmskomedier av nästan bara Sennett-filmer är den sista jag hittat på nätet med Mack Sennett-anknytning – för tillfället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s