4 juli

gårDagens kvinna: Dorothea Dix (1802-87)

Dorothea_Dix

Som en blyg 39-åring besökte hon fängelset i East Cambridge, Massachusets, för att leda en söndagskola för fångarna. Hon kom ut shockad av de förhållanden som de sinnessjuka levde under. I brist på mentalsjukhus förvarades de i de sämsta delarna av vanliga fängelser. Efter två års undersökningar höll hon ett tal inför de styrande i Massachusets, som ledde till förändringar i lagstiftningen. De kommande tre åren reste hon över hela USA till 48 fängelser och 500 fattigstugor. Överallt följde reformer i hennes fotspår. Hon fortsatte sin kamp i Europa. När inbördeskriget bröt ut anmälde hon sig som sjuksköterska, men blev istället utsedd till Superintendent of Women Nurses for the Union. Efter kriget fortsatte hon sin kamp tills hon dog vid 80.

Läst

Lundby

* Folke Eriksson: Lundby på Hisingen

Det är en lite spretig bok för oss som inte har en överblick över det stora område som kallas Lundby. En karta, där man kunnat se hur bokens många kapitel relaterar sig till topografin, hade kunnat råda bot på det. Nu varvas Koleran med Lindholmen med Ramberget med Arendal och skolor, brandkår och idrottsförening. Allt är intressant, men det känns ibland som jag kastas på måfå mellan helt olika ämnen. Lundby är en så innehållsrik stadsdel att den kanske bäst behandlas i ett lexikon med ämnena uppställda i bokstavsordning, från Aftonstjärnan till Vägsystemet. I vilket fall som helst borde fler stadsdelar få den här innehållsrika behandlingen.

Sett

krigsinvalidernasfard_678x543

* Krigsfångeutväxlingen genom Sverige – Sverige 1915

kalnapoleon5_678x543

* Kal Napoleon Kalssonss bondtur. En vandring i Stockholms lustgårdar – Sverige 1915 Maria Ekman

Maria Ekman arbetade på Reklamkontoret vid AB Svenska Biografteatern och tycks ha skrivit manus och regisserat den här långa reklamfilmen med kända skådespelare. Det tycks inte finnas någon mer information om denna kvinnas tidiga och tillfälliga inhopp i den svenska filmhistorien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s