10 augusti

gårDagens kvinna: Anna Freud (1895-1982)

freud anna

Sigmund Freuds yngsta dotter var hans favorit (bland 3 döttrar och 3 söner). Alla levde i skuggan av hans genialitet och uppfostrades helt av modern, Martha. Anna och hennes far stod varandra nära och var i nästan telepatisk kontakt. Hon utbildades till praktiserande barnpsykolog. Mot slutet av hans liv var hon hans sköterska, vän, medarbetare, sekreterare och skydd mot omvärlden. Om Freuds hus i London där de tillbringade de sista åren har jag skrivit i min reseblogg.

Freud

Läst

sma-barn-kan

  • Jorunn Hansson: Små barn kan! Om barns utveckling & lärande 0-5 år

Jag tänkte när jag såg bokens alla listor på vad barn kan i olika åldrar, hur de kommunicerar, vad de förstår, hur de samspelar med andra och hur man kan stimulera utvecklingen, så tänkte jag att det kunde bli en praktisk snabbrepetition, men det blev bara tråkigt. För de som läst andra böcker om barns utveckling och har en kreativ lyhördhet i förhållande till barn blir boken överflödig. De som behöver checklistor att pricka av för att veta vad de kan göra för sina barn (och andras) kan ha hjälp av den.

Sett

holmes shoeless

* The adventures of Sherlock Holmes: The case of the shoeless engineer – USA 1954 Steve Previn

Den här serien började trivsamt med en grad av kontinuitet mellan avsnitten och sympatiska huvudpersoner, men här är det mer action än deduction. Den gör ett klassiskt misstag i återblicken, visar något som hände sedan den berättande lämnat rummet. Det banala intrycket förstärks av att de två bifigurerna får varandra i slutet, bara så där, därför att nästan alla filmer från den här tiden och tidigare hade alltid ett par som fick varandra, även när inte huvudpersonerna stod för det lyckliga slutet, bröderna Marx’ filmer är ett bra exempel på principen. Publiken förväntande sig det, så man behövde inte visa hur de fick varandra, det hände liksom automatiskt strax innan filmen var slut.

champagne

* Le champagne de Rigadin – Frankrike 1915 George Monca

Under många år besökte jag Il cinema ritrovato i Bologna varje sommar. Deras tjocka katalog kan laddas ner och jag tänkte roa mig med att se hur många av programmets filmer som finns på nätet. Det här är den första, den ingår i programmet La guerra, som är ett kapitel i Cento anni fa intorno al 1915, det vill säga filmer gjorde för 100 år sedan. Rigadin var en av många franska filmclowner på 10-talet. Som vanligt letar jag bara efter filmer som jag inte sett.

tableau

* [Tableaux vivants 1914-1918] Belgien 1919

Visad i Bologna i sektionen Filmer för 100 år sedan: La guerra. Denna och föregående är två vackert restaurerade filmer till sina ursprungliga färger. Det var inte vanligt att tintning/toning kombinerades med handmålade bilder. Från belgiska Cinemateket.

holmes ballerina

* The adventures of Sherlock Holmes: The case of the shy ballerina – USA 1954 Sheldon Reynolds

Hört

Gershwin on the Internet

gersh idle dreams

22. Idle dreams
George White’s Scandals of 1920 – Lyrics: Arthur Jackson

George Gershwin
(released August 1920)

Mislabeled Idol dreams at the time.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s