17 augusti

gårDagens kvinna: Evangeline Booth (1865-1950)

evangeline-booth

Hon föddes på julafton 1865. Pappa William höll på att skapa Frälsningsarmén, mamman Catherine hade precis läst Onkel Toms stuga och ville döpa dottern till Little Eva, men det blev Evelyne. När hon var 15 blev hon sergeant i sin fars armé och sålde War Cry på East Ends gator. Vid 20 blev hon kapten, men tyckte att hon inte gjorde tillräckligt, så hon klädde sig trasor och sålde blommor på Piccadilly Circus. Hon blev chef för London-avdelningen och pappans favoritproblemlösare. Han skickade henne till USA när avhoppare försökte ta över rörelsen. Hon utestängdes från högkvarteret, men klättrade in via  brandstegen, blev utbuad, men svepte in sig i den amerikanska flaggan och sjöng Over Jordan without fearing och de församlade häpnade. Hon följde emigranterna västerut och predikade för 25 000 gruvarbetare i Yukon. När hon blev chef för Frälsningsarmén i USA föreslog en vän att hon skulle ändra sitt namn till Evangeline. Under hennes ledning ökade antalet avdelningar från 696 till 4500. Under första världskriget skickade hon ut hundratals armésystrar att ta hand om soldaterna i fält. Vid 10-årsminnet av kriget bjöds hon till Triumfbågen i Paris att fira tillsammans med Pershing och Foch. 1934 blev hon världschef för Frälsningsarmén och hedrades i New York med en parad.

Läst

forvillelser

  • Hjalmar Söderberg: Samlade skrifter 2: Förvillelser

På bokrean upptäckte jag Söderbergs fyra romaner i en planerad komplett utgivning av hans verk i 17 delar. Det kan inte ha börjat bra om de redan reas. Utgåvan tar Strindbergs Samlade Verk som utgångspunkt: röda band (fast något mindre, volymerna skulle väl ha blivit för tunna i det större format), ordförklaringar (men mer utvecklade och med fotnotssiffra i texten, Strindbergsutövarna tyckte väl en sådan inte hörde till Strindbergs text, den hör inte till Söderbergs heller, men man kan lätt bortse från det och gläds åt att det blir lättare att veta när det är dags att titta i fotnotstexten).  Stämningarna från 40-talsfilmen (som jag har mer erfarenhet av) är tydliga, där (som här) det största problemet är hur man ska förhålla sig till flickor, om de inte håller på sig är de inte längre goda och de blir ju ett hopplöst utgångsläge för en yngling. Söderbergsutgåvan verkar mänskligare på något sätt än den stränga hållningen i Strindbergs. Eftersom jag har läst allt av honom ser jag fram emot att erövra Söderberg och hoppas att de hinner få ut allt under min livstid.

Sett

puppe-2

* Die Puppe – Tyskland 1919 Ernst Lubitsch

* Sul Lago di Como – Italien 1913

Visad i Bologna i sektionen Recovered and Restored i programmet Grand Tour d’Italie II

Ouled-Nail-dancers-musicians

* Danses algériennes I – Danse de Ouled-Nail – Frankrike 1902

Visad i Bologna i sektionen Recovered and Restored i programmet Divas and color in silent film

kobelkoff

* Kobelkoff – Frankrike ca1900

Visad i Bologna i sektionen Recovered and Restored i programmet 30 years Lobster Films

farfalle

* Handokolorerade fjärilsdanser

En antologi med följande filmer: Ballet libella; Danse fleur-de-lotus; Danse du papillon (samtliga Frankrike 1897), Annabelle butterfly dance (USA 1895), Annabell serpentine dance (USA 1897), Danse serpentine (Frankrike ca1900) ; Farfalle (Italien 1907 visad i Bologna i sektionen Recovered and Restored i programmet 30 years Lobster Films)

cochon_danseur

* Le cochon danseur – Frankrike 1907

Visad i Bologna i sektionen Recovered and Restored i programmet 30 years Lobster Films

hot-jazz

* Jazz hot – England 1938

Visad i Bologna i sektionen Recovered and Restored i programmet 30 years Lobster Films

keaton candid

* Keaton Candid Camera

Visad i Bologna i sektionen Recovered and Restored i programmet 30 years Lobster Films

Hört

Gershwin on the Internet

selwyn

No recordings found for these two songs from Piccadilly to Broadway 1920; Selwyn’s snapshots of 1921 – Lyrics: E Ray Goetz

The baby blues

On the brim of her old fashioned bonnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s