31 augusti

gårDagens kvinna: Egeria

egeria

Pilgrim, antagligen nunna, som i slutet av 300-talet gav sig ut på en resa för att se bibelns länder. Delar av hennes dagbok hittades i ett italiensk kloster 1884. Hon klättrade upp på bergen Sinai och Nebo, besökte helgons gravar och letade efter Lots saltstod, och försäkrades av en guide att den hade stått här tills helt nyligen. Hon beskrev påsken i Jerusalem och reste till Egypten, Syrien och Konstantinopel.

Läst

fyrtiotva_hus

  • Olle Niklasson: Fyrtiotvå hus och en bockkran i Göteborg

Ursprungligen en artikelserie i Göteborgs-Posten vilket kanske förklarar varför de olika byggnaderna kommer lite huller om buller. Det finns flera sätt att skapa lite struktur, kronologiskt, geografiskt eller stilistiskt, men inte här. En karta hade varit fint, alla vet inte var Dysisks och Modulatorsgatorna ligger. Ibland finns det inte ens en adress i faktarutan, som för Majornas elektricitetsverk och Västra Torpa. Varje avsnitt inleds med allmänna reflektioner om Göteborg och arkitektur. Jag vet inte om det finns någon utvecklingslinje mellan dem eftersom jag läst boken i vanlighetsordning, dvs börjat med det mest kända och slutat med det jag knappt hade någon aning om. De flesta byggnader har jag besökt och läst om på plats i olika böcker, så Niklassons bok har inte så mycket att tillföra mig, men som introduktion för den som vill veta mer om Göteborgs byggnader fungerar den nog bättre.  Varje avsnitt avslutas med ett stycka kallat ”Mer om:” vilket i regel inte ger så mycket mer. Här hade det varit plats för praktiska råd att gå vidare, andra hus att titta på och andra böcker läsa.

Hört

Gershwin on the Internet

gersh just a baby

39. She’s just a baby
George White’s Scandals of 1921 – Lyrics: Arthur Jackson
No recordings found

En reaktion till “31 augusti

  1. Hej Göran
    Såg att du saknade struktur, ”kronologisk, geografisk eller stilistisk”, i min bok Fyrtiotvå hus och en bockkran i Göteborg. Om du tittar i boken en gång till så ser du att den är strikt kronologiskt uppbyggd, från Kronhuset 1643 till Kuggen 2011.
    /Olle Niklasson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s