13 september

gårDagens kvinna: Jekaterian Furtseva (1910-1974)

Yekaterina_Furtseva_1960s

Den enda kvinna efter pionjären Elena Stasova (medlem i Politbyrån några månader 1919) som kommit att tillhöra den inre cirkeln i Kreml. Hon blev sovjetisk kulturminister 1960.

Läst

sjöman hjärtebarn

  • Vilgot Sjöman: Mitt hjärtebarn. De länge hemlighållna breven mellan Alfred Nobel och hansälskarinna Sofie Hess, med en biografisk studie av Vilgot Sjöman

Det är något rejält över Sjömans sätt att hantera fakta som tilltalar mig. Redovisningen av hans väg till filmen Nobel är betydligt intressantare än själva filmen, vilken jag bara såg halvvägs, kanske för att jag förenklingarna så mycket tydligare efter att ha läst boken, men den är också banal därför att det blir så tydligt att ett antal ”relevanta” avgränsade scener är utvalda för att skildra ett skeende, i stället för att skapa en kontinuum. Det blir så stumt när man inte känner att det existerar något utanför den man ser. De bästa filmerna existerar mellan bilderna. Boken däremot är full av spänning, både i Sjömans sökande och i själva breven. Egentligen är de förfärliga. Sofie Hess framstår som en dumsnut som bara gör av med pengar och Nobels tålamod är gigantiskt. Tillrättavisningar i brev efter brev från det ena hållet som faller på blinda ögon och ständigt begär efter mer pengar från det alla. Det är först mot slutet som Hess’ brev är bevarade och då bekräftas den endimensionella varelse som anats i Nobels brev.  Sjöman redovisar penningomnämnanden, sjukdomsomnämnanden och kurorter. Det är som sagt rejält.

Hört

Gershwin on the Internet

gersh yankee

49. Yankee doodle blues
Spice of 1922; Professional (play) 1925; Rhapsody in blue (film) 1945 – Lyrics: Irving Caesar & B G DeSylva

Arthur Fields (1922)

Ed Smalle, Billy Murray (1922)

Vincent Lopez (1922)

Jazz Bós Carolina Serenaders

The Virginians

Max Kortlander

Charles Gardner and James Parten (By George!)

Luka Megurine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s