20 oktober

gårDagens kvinna: Maria Feodorovna (1847-1928)

Maria_Feodorovna

Dansk prinsessa, född Dagmar, som gifte sig med Alexander III av Ryssland efter att först ha varit förlovad med hans bror. I samband med ryska revolutionen 1917 evakuerades änkekejsarinnan, som var mor till den sista tsaren, från Krim med ett engelskt örlogsfartyg. Hon dog i Danmark.

Läst

defining moments

  • Defining moments in movies. The greatest films, stars, scenes and events that made movie magic

En bra idé i en tjock bok, 800 sidor. Filmhistorien presenteras genom att ett 60-tal människor från hela världen, som skriver, forskar eller undervisar film, presenterar en särskilt anmärkningsvärd sekvens från film. Två filmer per sida ger ca 1000 filmer, det är bildsidor också. Från Lumière (1895) till den taiwanesiska I don’t want to sleep alone (2007). En del texter är olidligt pretentiösa. 8 Bergman, 2 Sjöström och 1 Stiller representerar Sverige. För den som behöver hjälp med att hitta det bästa ur filmhistorien är boken en vägledning, men en annan bok kanske presenterar helt andra filmer.

Sett

Grandma 1

  • Grandma – USA 2015 Paul Weitz

En härlig film med en härlig Lily Tomlin i titelrollen. Dialogen är vitsig som i en tidig Woody Allen-film, samtidigt är konfrontationerna med karaktärer från hennes tidigare liv dramatiska, pinsamma eller plågsamma. Det är underfundigt och flerdimensionellt när scener tar en oväntad vändning. Allt utspelar sig under en enda dag på jakten efter pengar till dotterdotterns abort.

Grandma 2

Hört

Gershwin on the Internet

81. At half past seven
Nifties of 1923 – Lyrics: B G DeSylva
No recordings found.

The Daily Bridge

bosphorus 2

Fatih Sultan Mehmet
Spanning the Bosphorus from Rumelihisari in Europe to Kanlica in Asia, Turkey – opens: 1988 – length: 1 586 – longest span: 1 090 m – pylons: 164 m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s