31 oktober

gårDagens kvinna: Lady Sarashina (1008-?)

Ando Hiroshige

Egentligen vet man inte hennes namn, Sarashina är en bergstrakt i Japan. En kopia av hennes dagbok deponerades senare vid kejserliga arkivet under namnet Sarashina nikki (daganteckningar från Sarashina). Hennes far Takasue var guvernör i olika provinser och dagboken börjar när hon var 12 och skildrar inledningsvis resan till huvudstaden till Kyoto, senare vardagsliv och resor till tempel. Olika perioder är hon hovdam. Hon gifter sig, får tre barn, men äktenskapet håller inte. Se vidare nedan.

Läst

om mitt liv

  • Takasues dotter: Om mitt liv

Översättaren Vibeke Emonds kommentarer ledsagar genom den anonyma japanska kvinnans dagbokstext, som skrevs på 1000-talet. Det mesta med Japan är ju annorlunda även i dag, så det är lite svindlande att kunna läsa en så gammal och personlig text med referenser till tempel, kläder, musikinstrument och seder. Det mest sympatiska uttrycket är de femradiga dikterna som tycks vara en naturlig del i en konversation å den tiden. Ofta är det naturen som inspirerar och om den riktas till någon är det självklart att denne svarar med en dikt. Jag försöker föreställa hur det skulle vara på vagnen om någon vid åsynen av Skansen Lejonet deklamerade några rader och fick en respons i samma stil. Men vår tids dikter är väl SMS.

Sett

Generaldiedatdawn

*  The General died at dawn – USA 1936 Lewis Milestone – script: Clifford Odets

generaldied

Hört

Gershwin on the Internet

gersh scandals

91. I need a garden
George White’s Scandals of 1924 – Lyrics: B G DeSylva
No recordings found.

The Daily Bridge

Östra_stenbron,_Karlstad

Östra Stenbron
Klarälven, Karlstad, Sweden – the longest, 168 meters, archbridge of stone in Sweden and probably the oldest, 1797 – 12 spans

OSTRA_BRON-

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s