24 november

gårDagens kvinna: Amelita Galli-Curci (1889-1963)

amelita

En koloraturasångare från Milano som lärde sig att sjunga genom att lyssna på inspelningar av sig själv. Hennes repertoar inkluderade 28 operor. Hon debuterade 1906 i Rigoletto på Teatro Communale i Milano där 18-årige Luigi, sonen till Marchese Carlo Curci, satt i publiken och blev förälskad. De gifte sig 1908. Hon gav sig ut på en världsturné. När operahuset i Alexandria blåste ned gav hon en improviserad föreställning i Kairo. 1915 dog hon nästan i tyfus i Spanien men sjöng rollen som Rosina i Barberaren i Sevilla från en rullstol. I Argentina sjöng hon mot Caruso. Debuten i USA 1916 var en sensation. Skilsmässa 1920. Ny make, Homer Samuels, gav henne amerikanskt medborgarskap. Under en turné i Uruguay, Syd-Afrika och Indien fick hon strumaproblem. I intervaller under operationen 1935 sjöng hon för att kirurgen skulle kunna återställa luftstrupen, men karriären var över. Hon drog sig tillbaka till Westwood i Kalifornien. Sångexempel.

amelita 2

Sett

vita folket

* Det vita folket — Sverige 2015 Lisa Aschan

Aschan är kanske den mest formsäkra av svenska regissörer. Hon insuper filmberättandet genom att studera mästare. Under förberedelserna till förra filmen, Apflickorna, såg hon Kubricks The shining varje dag. För den här filmen var det Harmonica – en hämnare. Det här är en gammal beprövad metod, Orson Welles slukade John Ford inför sin debut. Det är inte direkt någon feel-good-film hon har gjort, vilket märks i betygssättningen. En svensk publik vill må bra av svenska filmer. Det vita folket är en fiktiv(?)  version av dokumentären Förvaret, om flyktingar som förvaras i väntan på besked om asyl eller utvisning. Pernilla August tycks njuta av sin roll som lägerkommendanten, som går emot den traditionella bilden av henne, men det är Vera Vitali som den väntande flyktingen som dominerar. Och de inspirerande källorna? Nog är det Fargo och The shining man tänker på ibland. Det här handlar inte om att härmas, utan om att svensk film behöver lära sig att flyga, bortom den rena redovisningen av skeendet till ett mer uttrycksfullt filmspråk, där vi förs in i en intuitivt flöde. Aschan visar vägen till en sådan filmupplevelse.

det_vita_folket_1
Isaka Sawadogo och Vera Vitali

Hört

Gershwin on the Internet

114. Beau Brummel
Primrose 1924 – Lyrics: Desmond Carter
No recordings found.

The Daily Bridge

Putney_Bridge_723-5

Putney Bridge
The Thames, between Putney and Fulham, London.
The 5-span arch bridge, by Joseph Bazalgette, opened in 1886.
The first bridge opened in 1729 and was at the time the only bridge between London and Kingston bridges. This was the bridge that Mary Woolstonecraft jumped from when she tried to commit suicide in 1795.

putney

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s