28 december

gårDagens kvinna: Emily Hahn (1905-1997)

emily_hahn

Amerikansk författare. Hon läste mycket när hon växte upp. Hon blev den första kvinnan med gruvingenjörsexamen från University of Wisconsin, och fick jobb, men bara vid ett skrivbord, slutade och blev vildmarksguide i New Mexico, undervisade i geologi i New York, träffade Patrick Putnam, av den fina bostonfamiljen, som hade blivit utvisad när han gifte sig med en kvinna från Mangebutu-stammen i Kongo. 1930 följde Hahn med Putnam på en Röda Kors-expedition till Kongo och upptäckte vid ankomsten till lägret i Penge att han hade tre fruar. Efter ett par år fick hon nog, gav sig iväg på egen hand, levde med pygméer i två år, lärde sig tala Kingwana, adopterade en femårig pojke, en babian och tolv bärare på sina vandringar. Senare bodde hon nio år i Kina, blev älskarinna åt en kinesisk poet, hade en affär och en dotter med chefen för brittiska säkerhetstjänsten i Hong Kong och levde i misär under den japanska ockupationen. Hon skrev mer än 50 böcker och 200 artiklar om sina resor.

emilyHahn1emily hahn

emily hahn2emily hahn3

The Daily Bridge

sonning-bridge

Sonning Bridge
The Thames, between Sonning, Berkshire and Sonning Eye, Oxfordshire.
The brick arch bridge opened in 1775.
There could have been a Saxon bridge here before 1125, but the earliest reference to a (wooded) bridge is from 1530.
There are also two bridges across the backwaters of the Thames.

SonningBridge

Läs om sträckan Henley-Sonning i min reseblogg, in Swedish, but with more images.

Läst

thames

  • Peter Ackroyd: Thames. The biography.

Skriven tidigare än den tjockare londonbiografin, men med samma metod. Ackroyd (och förmodligen hans medhjälpare) har samlat allt vad som finns av referenser i litteratur till alla aspekter av Themsen och presenterar materialet i tematiska kapitel: musik, konst, djur, natur, träd, döda. Ibland blir det så splittrar att de hade passat bättre att presentera informationen i tabellform. Det är ofta ansträngande att läsa, men ibland när det blir större passager kring en aspekt fungerar det bättre. Det hade förstås varit naturligt att följa floden och slutet av boken gör det, men mest för att redovisa vad namnen på platserna har för ursprung. Jag har själv rest längsmed hela Themsen och skrivit om det. Resultatet finns i min reseblogg.

Sett

trumbo-poster02

* Trumbo – USA 2015 Jay Roach

trumbo-picture-3-640x427

aesop gypped

* Aesop’s fables: Gypped in Egypt – USA 1930 9/11 Mannie Davis, John Foster

Hört

Gershwin on the Internet

flame1
143. Song of the flame
Song of the flame 1925; The Song of the flame (film) 1930; The Flame song (film) 1934 – Lyrics: Otto Harbach & Oscar Hammerstein II

Clayton Hallowell

Sam Lanin

Roger Wolf Khan

Sam Lanin jazz band

Ipana Troubadours

Ludovico Einaudi

flame4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s