31 december

gårDagens kvinna: Katharine Stevens Fowler-Billings (1902-1997)

Katherine-Stevens

Amerikansk geolog. Som barn älskade hon att klättra i bergen i New Hampshire. Vid Bryn Mawr College (för kvinnor)  hade hon som lärare Florence Bascom (1862-1945), den 2:a kvinnan i USA med examen i geologi. Vid undervisningen på Columbia University var hon tvungen att sitta bakom en skärm, eftersom det inte var normalt att kvinnor studerade geologi. Efter examen kartlade hon Laramie Mountains på egen hand, inga män ville jobba med henne. 1929 reste hon till Syd-Afrika för att delta i en geologi-kongress, men hon påbörjade istället en vandring genom hela Afrika, från Johannesburg till Kairo. På vägen träffade hon skotten och geologen Jock Lunn. De gifte sig, men problemet var att han inte fick ta med sig sin fru på expeditionerna i Väst-Afrika. Så hon gav sig iväg på egen hand i närliggande Sierra Leone där hon ledde två expeditioner och fick smeknamnet Gold Missus. Ryktet om hennes kraftfulla juju spred sig och hon välkomnades i byarna. Efter skilsmässa återvände hon till USA där geologi hade blivit en prioritet på grund av det annalkande kriget. Mineralet mica var viktigt för krigsindustrin och Katharine visste att det fanns övergivna mica-gruvor i New Hampshire. Hon anställdes som geolog av regeringen och vid Boston Museum of Natural History. Hon gifte sig med en geolog, Marland Billings, och fick två barn. Fortfarande som 80-åring var hon ute och kartlade, men nu som ett led i att bevara naturområden för framtiden.

katherine

The Daily Bridge

whitchurch

Whitchurch Bridge
The Thames, between Pangbourne, Berkshire and Whitchurch-on-Thames, Oxfordshire.
The first bridge opened in 1792. It has been reconstructed in 1852, 1902 and 2015.
Most bridges started out as toll-bridges, Whitchurch still is, one of only two remaining.

Whitchurch-Bridge

Se min reseblogg för turen på Themsen mellan Whitchurch och Pangbourne.

Läst

  • Hjalmar Söderberg: Doktor Glas

Jag är definitivt ingen beundrare av Söderberg, han irriterar mig. Och det är jag tydligen inte ensam om av mottagandena genom åren att döma. Efter tre romaner visar det sig att han bara skrev om en enda sak, han hade ett tjejproblem som kan sammanfattas: om man lyckas med att förföra en flicka, så blir hon en dålig flicka. Redan på några sidor in av hans sista roman, Den allvarsamma leken, dyker den ohållbara ekvationen upp igen. Så varför läser jag honom. Jag fick de fyra volymerna (de första av en komplett utgivning i 17 band) billigt på rea. Kommentarer och notapparat är överlägsen Strindbergsutgåvan, så jag lär mig en hel del från dem. Och om jag begränsar mig till tre-fyra sidor om dagen av Söderbergs text, så hinner jag inte bli alltför irriterad.

Sett

klondike

* Klondike Annie – USA 1936 Raoul Walsh – med: Mae West

klondyke

Hört

Gershwin on the Internet

The following 3 songs are from Song of the flame, 1925, with lyrics by Otto Harbach & Oscar Hammerstein II. No recordings found.

Far away
Tar-tar
Women’s work is never done – co-composer: Herbert Stothart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s