25 februari

gårDagens kvinna: Marianne Moore (1887-1972)

Moore

Amerikansk modernistisk poet, kritiker, översättare och mer. Hennes poesi var uppfinningsrik, exakt och ironisk. Första öcker: Poems (1921), Observations (1924). Redaktör för tidskriften The Dial.Moore2

moore.3

The Daily Bridge

Lianxiang_bridge.jpg

Lianxiang Bridge
Xiangtan, Hunan, China.
The concrete arch bridge filled with steel tubular opened in 2007.
Longest span: 400 m (#15).

Läst

 

  • Wulvaricht & Morgana: Spökhus i Göteborg

Så spännande tänkte jag ivrigt när jag fick syn på den här boken, men entusiasmen försvann på sidan 28. Det är en ambitiös bok, allt som tillhör ämnet tycks finnas med. Det är en bild för varje spökhus, men husen är sällan intressanta i sig. Det finns kartor som försöker visa platsen för varje spökhändelse, men egentligen finns det ingen anledning att leta upp dem, chansen att se ett spöke är minimalt. Det finns adresser till allt, ibland med en asterisk som jag förgäves försökt hitta en förklaring till, men jag tror att det betyder att gatan inte finns mer. Ingen av bilderna har någon källanvisning. Kartorna är utspridda i boken, så de blir svåra att hitta och oftast är de ritade med bara ett par gator kring själva platsen, vilket innebär att bara de som kan Göteborg riktigt bra kan lista ut i vilken del av staden de ligger. Det borde förstås ha funnits en översiktskarta med hänvisningar till detaljkartan och alla objekten borde ha fått en löpande numrering, istället för att börja om på varje detaljkarta. Å andra sidan, så finns det som sagt ingen anledning att leta upp husen. Ibland kan de vara intressanta av någon annan anledning, som Gathenhielmska, men då har man bättre användning av en annan typ av guidebok. Tyvärr är det inte heller något man kan njuta av i läsfåtöljen. Texten är torftig med språkliga fel och upprepningar. Eftersom det hela tiden hamnar om varelser som glider fram genom väggar eller på annat sätt uppenbarar sig blir det snabbt enformigt. Favoritordet är ”plötsligt” som dyker upp flera gånger på varje sida. Min vana är att läsa en kort bit i många böcker varje dag och jag tänkte att ett hus om dagen ska jag väl ändå klara av, men ack. Jag blev bara irriterad.

Sett

umimachi-diary-poster

* Unimachi Diary /Systrarna – Japan 2015 Hirokazu Koreeda

Känslan av manga är påtaglig, den vardagliga, inte fantasy-varianten. Jag tror aldrig jag har sett en film som är så konfliktfri, det hettar till en stund strax efter mitten, men alla är snälla mot varandra medan de vandrar under körsbärsblom, ser på utsikter och åker tåg. Tåg har en väldigt påtaglig närvaro i Japan, både på film och i verkligheten. Några dagar senare såg jag en film från 1935 och det verkade som om samma tåg var med där. Jag återkommer till den. Tre och halv systrar, en villa och mönster som går igen i de olika relationerna. Temat med fadern som lämnar familjen (innan filmens början) går igen i Wife, be like a rose (1935) som jag såg för några veckor sedan.

umimachi-diary

unimachi

Hört

Gershwin on the Internet

Feeling SENTI
186. Feeling sentimental
Show girl (not used) 1929 – Lyrics: Ira Gershwin & Gus Kahn
No recordings found.

feeling sen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s