15 juli

gårDagens kvinna: Gladys Cooper (1888-1971)

Gladys-Cooper_Ggbain.jpg

Engelsk skådespelare på scen, film och television under sju decennier. Scendebuten kom 1905 i Bluebell in Fairyland. Hon spelade Peter Pan flera gånger. Första filmen kom 1913 men på 20- och 30-talen ägnade hon sig mest åt London-scenen där hon var en lysande stjärna. MGM gav henne filmkontrakt 1945. På senare tid spelade hon mamma åt Bette Davis i Now, Voyager (nederst) och åt Rex Harrison i My fair lady. I TV gjorde hon flera avsnitt av The twilight zone. Hon var gift tre gånger: Captain Herbert Buckmaster, Sir Neville Pearson och Philipi Merivale och fick tre barn. Fotomodell var hon också, i ungdomen.

gladys_model

Gladys_Cooper

Läst

Walt

  • Frank O King: Walt and Skeezix, vol. 7 1931-1932

Egentligen Gasoline Alley, men av copyrightsskäl får inte den titeln användas i denna den viktigaste av alla nyutgivningar av gamla serier. Det är två år sedan föregående volymen kom ut. Jag har en känsla av att min inte publicerar en ny bok förrän den förra börjar gå med vinst, så snälla, köp, köp. Jag kommer ändå inte att få uppleva alla volymerna. Karaktärerna växer i realtid, unikt i serievärlden. Det här vardagsstripparna, söndagssidorna har en mer oregelbunden utgivning.

Sett

Hjärter Knekt (1950) Filmografinr 1950/11

* Hjärter knekt – Sverige 1950 Hasse Ekman

Hjärter2

Chans (1962) Filmografinr 1962/08

* Chans – Sverige 1962 Gunnar Hellström – manus: Birgitta Stenberg efter hennes roman

Chans2

Sköna Helena (1951) Filmografinr 1951/31

* Sköna Helena – Sverige 1951 Gustaf Edgren


The first feature/talkie in Paraguay:

Cerro Cora

Cerro Cora 1978 Ladislao Gonzales – with: Rosa Ros, Roberto de Felice

Technicolor

Roast-beef and movies (#307) 1933 Samuel Baerwitz

An all-colour short but not preserved in Technicolor.

Hört

Gershwin on the Internet

265:17. Buzzard song – Lyrics: DuBose Heyward
Porgy and Bess

Lawrence Tibbett

Miles Davis

Blaz Pucihar

Cleveland Orchestra

Lawrence Tibbett

Giacomo Tantillo

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong

The Houdini’s & Nieuw Sinfonietta Amsterdam

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s