gårDagens kvinna: Pearl Curran (1883-1937)
Hon växte upp i Texas, Missouri och Illinois och fick bättre utbildning än vad som var normalt för tiden. En dag i juni 1913 satt hon med en väninna kring en Ouija-bräda, som började stava fram ett meddelande. Med tiden blev budskapen alltmer avancerade tills Curran 1919 hade utvecklat ett mentalt förhållande till brädan. Under åren berättade brädan dikter, noveller, böner, avhandlingar men bara en pjäs. Av de sju romanerna tog den längsta, The sorry tale (300 000 tecken), två år för brädan att producera. Språket var en engelsk-elisabetansk dialekt som redan vid tiden var arkaiskt. Mediet som var avsändare hette Patient Worth.
Dodo
Dronten var en ovanligt klumpig fågel, ur stånd att röra sig med snabbhet och fullständigt i avsaknad av flygförmåga, varför den blev ett lätt byte för sina förföljare. Den upptäcktes på 1500-talet på ön Mauritius av portugiser och deras grisar. Kan det ha något att göra med att den dog ut? (forts)
Läst
* Malin Bergström: Lyhört föräldraskap. Barns utveckling och anknytning de första fyra åren
Efter att ha läst bland annat Penelope Leachs Barn de första fem åren, Remo H. Largos Babyår, barns biologiska utveckling 0-2 år och halva Anna Wahlgren trodde jag att det inte behövdes några fler, men en minuts bläddrande i Malin Bergströms bok räckte för att jag skulle inse att det här inte liknade något tidigare. Den första meningen i förordet anger tonen:: “Det här är en bok om barns och föräldrars utveckling de första fyra åren.” Det är en aspekt som inga andra böcker har tagit upp så tydligt, att det är en nästan lika stor omställning att bli förälder som att bli född. Lyhördhet och anknytning är de viktigaste. De nyblivna föräldrarna lär sig lika mycket från barnet som det från dem.
Det märks omedelbart från kapitel 1, Det första mötet, hur Bergström känner av alla faser som finns i den nyfödda relationen, Nio stadier redovisar hon under barnets första timmar. Och den så kallade trotsåldern inträffar inte bara kring två år, utan vid varje nytt steg i barnets utveckling, upp till åtta gånger under det första året. Vad som händer är att barnet i början får problem att hantera den nya kunskapen vilket leder till irritation, vilket uppfattas som trots. Den stora förändringen vid två är att barnet blivit medvetet om den egna viljan, men saknar förmåga att argumentera för den.
Bergströms hemsida.
Sett
* Beachhead to Berlin – USA 1944
Bilden är fördärvad genom att den är utdragen till nästan 16:9, ett format som inte fanns 1944. Ställ om TV-apparaten till 4:3 så blir det nästan bra bild, en aning ihopkrympt. Synd, för det är något så ovanligt som en färgfilm om invasionen i Normandie.
* There’s always tomorrow – USA 1956 Douglas Sirk – med: Barbara Stanwyck
Sirk är alltid värd att följa (även om den här inte är hans bästa), Fassbinder gjorde det och Todd Haynes har gjort det. Gör det också du. Samma med Stanwyck, oavsett hur filmerna är är hon alltid värd att se.
The most kisses in a single film:
Don Juan – US 1929 127 kisses between John Barrymore and Mary Astor and Estelle Taylor.
Hört
Gershwin on the Internet
278. Nice work if you can get it
A damsel in distress (film) 1937 – Lyrics: Ira Gershwin
Quotes lines from I got rhythm.
Rodrigo González y Valentin Trujillo
many more…