Kvinnan som bet en kanon.

gårDagens kvinna: Miss Lala (1858-)

miss lala.jpg

Hennes riktiga namn kan ha varit Olga Kaira, från Stettin i Polen. Hon var cirkusartist, lindansare och starka damen. Scennamnen varierade “Olga la Négresse”, “The African Princess” och “The Cannon Woman”. Det senare för att hon höll upp en kanon med tänderna som i Degas bild, Miss Laa at the Circus Fernando (i Paris).

Kronologi

I Indien rekommenderar texter på 200-talet att en kvinnas ålder bör vara en tredjedel av hennes blivande make. En brud på 8 och en brudgum på 24 anses passande, men de lever inte tillsammans förrän hon fyllt 12. Maken förväntas att inte ens kyssa sin fru under minst tio dagar.

017-amorgos

Kvinnoidol från Amorgos i Cykladerna, ca 2000 f. Kr.

Läst

theater weill.jpg

  • Theater, vol. 30, no. 3 (år 2000)

En specialnummer om Kurt Weill med hela texten till Die Bürgschaft och redovisning av den katastrofala uppsättningen av The eternal road vid the Brooklyn Academy of Music. Och mycket mer. Med anledning av 100-årsminnet.


Ur försäkringsbolagens rapporter:
* En fotgängare träffade mig och försvann under bilen.

”Murder is a crime. Describing murder is not. Sex is not a crime. Describing sex is.”
Gershon Legman


På Nätet tycks man driva med allting. Eller gör man det? En mans drift kan vara en annans dödliga allvar. Tänk bara på frimärkssamlare och schackspelare.

På avstånd kan en nyhetsgrupp (newsgroup) som alt.cereal se ut som något för smilgroparna snarare än smaklökarna, men vad upptäcker man om man läser dess FAQ (frequently asked questions)? (I en FAQ sammanställs alla vanliga frågor, så att inte veteranerna i nyhetsgruppen ska råka ut för dem varje gång en newbie råkar komma in i diskussionen.)

”Vad är meningen med alt.cereal?” lyder första frågan. (Låt oss för enkelhetens skull kalla det för flingor även om det engelska ordet omfattar så mycket mer.)

Svaret är direkt på sak: ”Vi pratar om flingor… Vi äter dem med mjölk, med juice eller al dente (torrt). Vi äter dem till frukost, lunch, middag eller närhelst vi får flinglust. Vi blandar dem. Men oftast, jämför vi våra anteckningar om hur nya flingsorter smakar, hur möjligt det är få tag på gamla flingor, och förändringar som flingor utsätts för trots att de redan var alldeles utmärkta.

Är detta allt ni pratar om?

Ja. Och om ni tror att flingor är ett lättsinnigt ämne, betänk det följande. Nästa gång ni går till livsmedelsbutiken, gå nedför flinggången och räkna de olika sorterna/smakerna som erbjuds. Åtminstone i USA är antalet olika flingor som erbjuds vida större än ölurvalet i de flesta spritbutiker.”

1876 krävde en typisk medelklassfrukost ett tungt, lagat mål: biff, bacon och ägg, stekt potatis, vetekakor och korv, gröt, munkar och frukt. 1915 hade många gått över till att hälla upp sin ”kalla” frukost ur en kartong. Vad hade hänt? Jo kriget mellan två hälsoreformatorer, John Harvey Kellog och C. W. Post, hade börjat på 1890-talet.

Monster-flingor bestod från början av fem sorter: Count Chocula, FrankenBerry, BooBerry, Fruit Brute och Yummy Mummy. Sortimentet har krympit något, men kring Alla helgons dag ökar försäljningen.

Sett

borz-7th

* 7th heaven – USA 1927

borz-7th2

borz-street

* Street angel – USA 1928

borz-street2

borz-lucky

* Lucky star – USA 1929

borz-lucky2

Alla tre filmerna i regi av Frank Borzage och med Janet Gaynor och Charles Farrell i rollerna. 7th heaven fick den allra första Oscar för en dramatisk film; Janet Gaynor fick första skådespelar-Oscar för 7th heaven, Street angel och Murnaus Sunrise, som hon spelade in samtidigt med heaven, den ena på dagen, den andra på natten. Dessa filmer kom i en tid när man börjat lägga musiken på det nyuppfunna ljudspåret, men det var fortfarande textskyltar för dialogen. Borzages genomgående tema i hans filmer: ”Souls made great through love and adversity”.


FRÅGA: Vilken film börjar med en närbild på boken Jane Eyre och med orden ”My name is Jane Eyre.”

Hört

A HISTORY OF THE MUSICAL

black_crook

The Black Crook
Sept 12, 1866 Niblo’s Garden, New York.

A diverstisement after Goethe’s Faust and Carl Maria von Weber’s opera Der Freischütz (1821) in a musical arrangement by Giuseppe Operti and written by Charles M. Barras.

This became the 1st US musical by accident. That turns out to be a myth. Read the comment to the clip.

black_crook_poster

The Great Parisian Ballet Troupe with 100 dancing girls in flesh coloured thights was without a venue because of a fire. It was decided to combine the two events, the performance lasted 5 hours and was a succes.

You naughty naughty men
March of the Amazons
Dare I Tell?
The Transformation Polka

black-crook98

It was revived periodically in 1866 to 1903 and the whole thing was retold in The girl in pink tights (1954).

black pink.jpeg


SVAR: Jane Eyre (1943)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s