ÄNNU ETT MORD PÅ ETT TÅG.

gårDagens kvinna: Sarah Padden (1881-1967)

Padden

Född i England, men snart i USA. Hon gick i katolska skolan i Chicago. Föräldrarna ville att hon skulle gå i kloster, men prästen uppmuntrade hennes skådespelarambitioner, så hon började turnera i teatersällskap runt om i USA. Från 1927 till 1958 medverkade hon i 178 filmer och TV-episoder, med något undantag har de inte gjort intryck på filmhistorien. Hon spelade golf varje dag och ansågs som en av de bästa amerikanska kvinnliga golfarna.

padden2

Läst

DAGENS CHARLIE
Charles uppfattning om pressen kan kanske sammanfattas av hans hälsning till en grupp fotografer 1980: ”May I take this opportunity to wish you all a Happy New Year – and your editors a particularly nasty one.”

DROGFRITT
Det första opiumkriget äger rum i Kina 1839-1842. Det är britterna som driver fram en handel med opium trots att den är illegal i Kina.

SPÅDOMAR FÖR ÅR 2000
Kokain legaliseras i USA när man inser de stora inkomsterna från marijuana.

Sett

1 murder

* Murder on the Orient Express – USA/England/Italien/Frankrike/Kanada/Nya Zeeland 2017 Kenneth Branagh (även i rollen som Poirot)

Branagh är nog den filmare i dag som mest aspirerar på att vara Orson Welles. Det börjar med ett fall i Jerusalem innan en avbruten semester i Istanbul. Den brittiska regeringen kräver hans närvaro, därav tågresan. Det är samma mördare som i förra versionen. När allt är uppklarat och tåget framskottat kommer det ett bud att han behövs i Egypten. Det har varit en död på Nilen. Möjligen läggs här en grund för ännu en serie.

1 murder2

Tre amerikanska filmer av Dorothy Arzner

Av de många kvinnliga amerikanska regissörer under stumfilmstiden var det bara Arzner som fortsatte när ljudfilmen kom. Här är en text jag skrivit om henne i en av mina andra bloggar.

1 craig

* Craig’s wife – 1936

CRAIG'S WIFE (1936)

1 sarah

* Sarah and son – 1930

1 sarah2

1 anybody

* Anybody’s woman – 1930

1 anybody2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s