BAEDEKER VAR INTE FÖRST.

gårDagens kvinna: Mariana Starke (1762-1838)

(c) Kelmarsh Hall; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Innan Baedekers röda guideböcker introducerades för den resande världen 1839 fanns Mariana Starkes, publicerade av John Murray, känd som Lord Byrons förläggare. Hon var uppvuxen i Indien men bodde i Italien när Travels in Europe kom ut 1820.. Det var en praktisk bok som berättade om hur man klarar sig i olika situationer. Sevärdheterna graderades med utropstecken. Den var populär och hon gjorde åtta uppdaterade upplagor. (Nu när de fått gatubelysning i Italien kommer det fruktansvärda mördandet att upphöra.) Den blev modellen för framtida guideböcker. Starke skrev även dramatik och poesi.

Kronologi

tizian heavenly.jpg

Tizian (ca 1489-1576): Den himmelska och den jordiska kärleken (ca 1515)


Drottning Victoria hade ingen aning om att lesbiska kvinnor existerade innan hon såg ett lagförslag som förbjöd homosexualitet. Hon vägrade erkänna faktum och strök alla referenser till kvinnor vilket resulterade i att homosexualitet blev förbjudet för män men inte för kvinnor.

Läst

DAGENS CHARLIE
Charles favoritmusik är Beethoven, Bach, The Beatles, Mozart, Berlioz, The Seekers, The Three Degrees, Verdi

DROGFRITT
Alkohol är förbjudet i USA 1920-1933. Bara under 1932 för 45 000 personer fängelsestraff för att brutit mot lagen.

SPÅDOMAR FÖR ÅR 2000
Bob Dylan är med om flygplanskrasch, men alla överlever och det görs en TV-film om händelsen. Eller han blir mer och mer andlig och slutar som ledare för en sekt. Eller han finner lycka och kärlek med en lång kinesiska.

Sett

3 command

* Command decision – USA 1948 Sam Wood – efter pjäs av William Winter Haines

Vi har sett en hel både dokumentärer och spelfilmer om rutinerna kring bombräder mot Tyskland under andra världskriget. Men här utgår en teaterpjäs från situationen och resultatet blir en intensivare dramatisering på ett sätt som vi inte är vana vid. Inte en kvinna i hela filmen.

3 command2

An orphan

3 london

* A London symphony – England 1955 Peter Lambert

Det är tänkt som en symfoni i bild och musik om en stad, men det blir bara fragmentariskt. Musiken är brottstycken och övergångarna tillgjorda.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s