ETT SEKEL FÖRE ROSA PARKS.

gårDagens kvinna: Elizabeth Jennings Graham (1827-1901)

Elizabeth_jennings_01

Lärare och kyrkoorganist i New York. En söndagsmorgon 1854 var hon på väg till kyrkan för att spela. Hon var sen och vinkade på en hästdragen spårvagn, men när hon skulle stiga på stoppade konduktören henne och sa att hon var tvungen att vänta på en vagn “med hennes folk”. Jag har inget folk, svarade hon och steg på ändå. Han försökte slänga av henne, men hon höll sig fast i en stolpe. Senare stämde hon bolaget. Domstolen dömde att hon skulle få $225 i skadestånd och att alla Afro-Afrikaner fick åka spårvagn så länge “de uppförde sig, var nyktra och inte hade några sjukdomar”. Inom fem år var alla spårvagnar segregerade. Senare startade hon New Yorks första kindergarten för Afro-Afrikanska barn. 2007 satte man upp en skylt, “Elizabeth Jennings Place”, 153 år senare och några kvarter från den plats hon vägrat gå av spårvagnen.

ElizabethJenningsplace

Kronologi

Aertsen

Pieter Aertsen  (ca 1508-1575): Kokerskan

Läst

falls

* Joyce Carol Oates: The falls

Jag försöker undvika Oates böcker, dels för att de har många sidor och ett intensivt språk, men mest för att jag föredrar facklitteratur eller döda författare (mitt senaste projekt är Kafka). Den enda Oates-bok jag uppsökt frivilligt, till och med ivrigt, är Blonde, därför att Monroe betyder mycket för mig. The falls drogs jag till av premissen. En man lämnar sin bröllopsnatt och kastar sig utför Niagarafallet. Att jag läst i boken då och då under ett år bidrar antagligen till att jag efter den intensiva inledningen tycker att den blir splittrad, men också att den handlar om osympatiska människor där till och med deras namn är otrevliga.

DAGENS CHARLIE
Charles är ägare av: Oval Cricket Ground; Dartmoor-fängelset, en årlig tionde på 300 lunnefåglar från befolkningen på Scilly-öarna, alla skeppsvrak utanför Cornwall, byn Daglingworth i Gloucestershire, alla världsliga tillgångar efter alla cornish-män som dör utan testamente och släktingar, alla valar och tumlare som strandar på Cornwalls stränder.

Sett

4 phantom

* Phantom thread – USA 2017 Paul Thomas Anderson

4 phantom2

Orphans

4 once

* Once upon a line – England 1947 ofullständig

4 wordsworth

* Wordsworth Country – England 1950 Derek Mayne

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s