INTE BARA EN – UTAN TVÅ FANTASTISKA KVINNOR.

gårDagens kvinna: Annie Moore (1874-1924)

Hon var den första immigrant som togs emot på Ellis Island. Hon kom som 17-åring från County Cork i Irland tillsammans med två yngre bröder. Den 1 januari 1892 steg hon land och fick ett $10 guldmynt. Hon förenades med sina föräldrar (som anlänt tidigare) på Lower East Side, gifte sig med en bagarlärling och fick 11 barn, 5 överlevde. Hon levde ett fattigt liv och dog  tidigt av hjärtattack, men hennes barn och barnbarn gifte sig och fick irländska, judiska, italienska och skandinaviska efternamn. Nu är hon en symbol för den amerikanska nationens mångfald.

Kronologi

Cranach kvinno.jpg

Lucas Cranach d.y. (1515-1586): Kvinnoporträtt (1564).


Efter att fött barn ansågs en kvinna oren och fick inte laga eller servera mat eller komma i kontakt med heligt vatten. I judisk tradition rör det sig om 40 dagar om hon fött en pojke, 80 dagar om det blev en flicka. När hon återhämtat sig ska hon ”kyrktagas”, gå till kyrkan med ett tänt ljus och välsignas av prästen.

Läst

DAGENS CHARLIE
Charles värsta skämt efter att ha passerat ett valskepp:
– I bet they’re having a whale of a time.

DROGFRITT
Efter tusentals år förbjuder shahen av Iran 1955 odling och användning av opium. Den illegala marknaden blir så stor att han1969 häver förbudet. Nu sker odlingen under statlig kontroll. Mer än 110 000 människor får opium från läkare och apotek som registrerade missbrukare.

Sett

02 mujer

* Una mujer fantástica – Chile/Spanien/Tyskland/USA 2017 Sebastián Lelio

02 mujer2

02 toppen

* Toppen av ingenting – Sverige/England 2018 Måns Månsson, Axel Petersén

Jag kan förstå varför Berlin valde den här filmen att ingå i tävlingen, den första svenska på många år. Det betyder inte att jag tycker om den, jag tror inte det är meningen, jag tyckte sällan om tävlingsfilmerna på den tiden jag var där. Men Léonore Ekstrand är ganska fantastisk.

02 toppen2

An orphan

02-way.jpg

* The way to the West – England 1947 Paul Barralet

Ljudet har förkommit, så om du inte har varit i de här trakterna kan det bli svårt att identifiera vad du ser. Wells Cathedral är nog Storbritanniens trevligaste, den ligger i slutet av en gammal bygata och i ett av husen åt jag min första cream tea. Jag visste inte riktigt hur man gjorde.

02 Ulster

* Travelling around: 5. Ulster story – Eng 1947 Paul Barralet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s