gårDagens kvinna: Elisabeth Vigée-Lebrun (1755-1842)

Hon började måla i tonåren men hade som kvinna inte tillgång till någon formell utbildning. När hon var 20 gifte hon sig med en konsthandlare. Efter en resa till Flandern tog hon intryck av Rubens, men använde varmare färger. Hon pratade och sjöng för modellerna för att få dem att slappna av. Hon blev den sista stora kungliga porträttmålaren i Frankrike och gjorde mer än 30 porträtt av Marie-Antoinette (nedan t.v.). När den franska revolutionen kom flydde hon landet och tillbringade tolv år i exil med sin dotter. Hon målade porträtt från Neapel till Moskva (Katarina den store, t.h.) till London (Lord Byron, the Prince of Wales) tills hon 1905 återvände till Frankrike, fortsätta att måla och skrev sina memoarer i tre volymer.
Kronologi
Charles Lebrun (1619-1690): Förvåning (ur L’expression des passions).
Innan begreppet tonåring slog igenom efter andra världskriget användes sedan 1800-talet ordet backfish för flickor i pubertetsåldern. Ursprunget är ett tyskt folkligt uttryck för småfisk som inte duger att kokas utan bör stekas.
Läst
* Winsor McCay: Early works III
Närmare än Kafka kommer man inte än så här i serieform. The dreams of rarebit fiend är omöjliga att ta sig ur och i A pilgrim’s progess gör den ständige bäraren av väskan Dull Care inga som helst framsteg. Läs inte för många sidor varje dag.
Sett
* Home town story – USA 1951 Arthur Pierson – med: Marilyn Monroe
När en redaktör av en lokal tidning skriver avslöjanden artiklar om hur stora vinster de stora kapitalisterna gör visar en stor kapitalist hur hans resurser kan rädda en liten flicka från nedrasad gruva. Producerad av en stor kapitalist. Monroe har en mycket trång tröja på sig, hennes egen.
* The phantom of Crestwood – USA 1932 J Walter Ruben
* The white outlaw – USA 1925 Clifford Smith
Titeln syftar på vildhästen Scout.
An orphan
* The ballad of the battered bicycle – England 1947
Den första filmvisningen i Spanien ägde rum den 15 maj 1896 när M. Promio visade Lumière-filmer i Madrid.