EN UPPFINNARE – EN KONUNG – EN DOMARE.

gårDagens kvinna: Hertha Ayrton (1854-1923)

Hertha

Egentligen Phoebe Sarah Marks, men hon var så livlig som barn att hennes vänner kallade henne för Hertha efter en tysk jordgudinna. När hon var 16 blev hon guvernant, träffade suffragetten Madame Bodichon som betalade för hennes utbildning. På teknikskolan träffade hon professor William Ayrton, som hon gifte sig med. Hon forskade kring videns och vattnets rörelse, men den mest uppmärksammade uppfinningen var en båglampa med starkare ljus. Hon var den första kvinnan i Institution of Electrical Society, men hon fick inte framträda i Royal Society. Det var först efter framgångarna med boken The Electric Arc (1902) som hon tilläts föreläsa. 1906 gav den the Hughes Medal till henne. Hon registrerade 26 patent, var vän med Marie Curie och uppfann en fläkt för att blåsa bort senapsgas under första världskriget.

Kronologi

1 delacroxi

Delacroix: Friheten anför folket (1830)


I England förekom fram till 1911 bruket att bortauktionera kvinnor som de äkta männen fann vara överflödiga. Den sista bortauktionerade kvinnan gick för 17 shilling.

Läst

konungen.jpg

* Pär Lagerkvist: Konungen

Av en slump har det kommit flera pjäser av Lagerkvist i min strävan att läsa mer gammal svensk dramatik. Den här är lite väl mycket idédrama.

Words

Det enda ord jag kan komma på som är präglat efter en kvinna är bloomers, en sorts klädedräkt som Amelia Bloomer (1818-94) gjorde populär. Men det måste finnas fler. Eller?

Sett

1 domare.jpg

* Ni juge, ni soumise /Den excentriska domaren – Belgien/Frankrike 2018 Yves Hinant, Jean Libon

Så väldigt excentrisk är hon inte, men det säljer kanske några biljetter. Det är en dokumentär som har följt en något egensinnig fransk undersökningsdomare under ett par år. Hon resonerar med de misstänkta drastiskt men logiskt. Recensenten på IMDb verkar tillhöra den gruppen. I varje fall måste han vara väldigt ung.

1 domare2


Den första filmvisningen i Kanada ägde rum den 21 juli 1896 när Edisons Vitascope-filmer presenterades i Ottawa.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s