SNUVAD PÅ NOBELPRISET, MEN BLEV ETT GRUNDÄMNE.

gårDagens kvinna: Lise Meitner (1878-1968)

meitner

Hon älskade vetenskap som barn, men visste att det skulle bli tufft eftersom utbildningar inte var tillgängliga för kvinnor. Efter ha tagit en examen började hon arbeta vid Kemiska institutet i Berlin där hon träffade Otto Kahn (nedan), som blev samarbetspartner hela livet. Hon fick inte betalt, fick inte använda laboratorierna eller toaletten, eftersom hon var kvinna. Hon gjorde alla radiokemiska experiment, som att spränga atomer, i källaren. 1938 tvingades hon som judinna att fly till Sverige, men de fortsatte att korrespondera i hemlighet. Hon trodde att de höll på att upptäcka ett nytt ämne, men insåg att det var frågan om atomklyvning. 1944 fick Otto Kahn Nobelpriset för deras upptäckt. Som ett erkännande av hennes betydelse uppkallades ett nyupptäckt grundämne efter henne, Meitnerium.

Meitner.jpg

Kronologi

3 hogarth

William Hogarth (1697-1764): Räkförsäljerskan.

Läst

haga.jpg

* Alexandersson/Thyrén: Haga i sista stund?

Okej, bilderna är en tidsbild från Haga i rivningstider, men texterna? Är det författarens inre bilder? Det kanske fungerade då, men i dag säger de mig inget. I en bästa av fotoböcker från en stad finns det en karta där man kan se var varje bild är tagen (som Garrelicks). Här finns det inte ens bildtexter som berättar vilken gata vi ser.

Sett

3 anders

* Anders, jag och hans 23 andra kvinnor – Sverige/Frankrike/Spanien 2018 Nahid Persson

Vad gör man om man upptäcker att ens pojkvän har 23 andra kvinnor? Tar fram videokameran! Och uppträder aggressivt för att få honom att sluta. I bästa fall kan det bli som Lars Norén (eller sämsta, beroende på läggning).

3 anders2

3 ceiling

* Ceiling zero – USA 1935 Howard Hawks

3 ceiling2

3 road

* Road to glory – USA 1936 Howard Hawks

William Faulkner skrev manus. Gregg Toland filmade och Nunnally Johnson hade något att göra med filmen också – vilket team!

3 road2


Europas första filmstudio togs i bruk vid Friedrichstrasse i Berlin. Där spelades de första filmerna med konstljus in: Från tårar till skratt och Ljuskonstnären Zigg, båda 1896 av Messter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s