gårDagens kvinna: Zinaida Serebrjakova (1884-1967)
Rysk konstnär som tillhörde den konstnärliga släkten Kavos-Benois. 1901 studerade hon vid Ilya Repins konstskola och reste till Italien för att lära av de venetianska mästarna. 1905 gifte hon sig med järnvägsingenjören Boris Serebrjakov. 1916 blev hon tillsammans med tre andra de första ryska kvinnor som tilldelades akademikers titel. Ceremonin ställdes dock in, på grund av revolution. 1924 fick hon ett mural-jobb i Paris, blev kvar där och lyckades småningom få dit sina två yngsta barn. De äldre träffade hon inte förrän efter det sovjetiska tövädret på 60-talet. 1966 visades 200 av hennes verk på olika platser i Sovjet och möttes av hyllningar där man jämförde henne med Renoir och Botticelli. När såg du en Serebrjakova senast?
Kronologi
Christian Krohg: Den uttröttade sömmerskan (1881).
På senare delen av 1800-talet dök cigarrfröknar upp i tobakshandeln. Eftersom hon hade mest manliga kunder betraktades hon ofta som prostituerad. Vissa affärer tycks ha fungerat som kamouflerade bordeller.
Läst
* Jodorosky/Boucq: Bouncer
Är det Libris som är ansvarig för det nya sättet att katalogisera böcker med flera volymer. I stället för att skriva Bouncer och volymnummer registrerar man bara volymnamnet, dvs Kains öga, vilket leder till att ingen vet i vilken ordning man ska läsa böckerna. Bibliotekarierna tycks ha gett upp och finner sig i sitt öde. En följd är att allt fler böcker registreras som SAKNAS, eftersom man glömmer att titta på volymtiteln.
Sett
* Patrick McGilligan: George Cukor: A double life
En biografi som jag antagligen aldrig skulle ha läst om jag inte hittat den billigt i ett antikvariat. Cukor är inte min favorit även om det är svårt att undvika hans mest kända filmer om man är det minsta intresserad av filmhistorien. Boken är adekvat, ger en detaljerad genomgång av Cukors teaterkarriär och hur han etableras i Hollywood. Man sammanfattar honom oftast med att han var bra på att regissera kvinnor.Jag betar av de filmer jag inte sett allt eftersom de dyker upp i texten och de följande tillhör hans mer obskyra. Det lär dröja ett tag innan jag når fram till nästa osedda.
Fyra amerikanska filmer av George Cukor:
* The virtuous sin – 1930 & Louis Gasnier – med: Kay Francis
I den amerikanska ljudfilmens början importerade man både regissörer och skådespelare från Broadway för att vara på den säkra sidan, därav två regissörer, en för dialogen och skådespelarna, en för det tekniska. Maltin ger filmen det lägsta betyget, en BOMB, men så dålig är den inte, särskilt inte Francis, som dominerar filmen.
* The royal family of Broadway – 1930 & Cyril Gardner – efter pjäsen av George S Kaufman och Edna Ferber
Skakig kopia.
* Tarnished lady – 1931
* Rockabye – 1932