BARA BUSTER KEATON.

Kronologi

0 Braque

Georges Braque (1882-1963): Målare och modell (1939).

Läst

Keaton

* Marion Meade: Buster Keaton. Cut to the chase

Buster Keaton var filmhistoriens störste komiker. Men Chaplin då? Hans filmer har på senare tid restaurerats och finns på video. Hans kortfilmer från Keystone, Essanay och Muttual. Långfilmerna (utom Grevinnan från Hong Kong) finns i The Chaplin Collection, åtta dubbel-DVD från mk2 med gediget extra-material. Eftersom rättigheterna har gått ut för kortfilmerna finns de i otaliga utgåvor, undvik dem, du kan aldrig vara säker på kvalité eller om de är kompletta. Alltså BFI för kortfilmerna, mk2 för långfilmerna.

Keystone-boxen kom sist. När jag fick den tänkte jag att jag skulle se om alla Chaplin-filmer i kronologisk ordning, men jag kom inte längre än till Mutual. Jag tröttnade på hans manér och upprepningar. Till skillnad från Chaplin vet man aldrig när man sett alla Buster Keaton-filmer. Han dök upp överallt och hade en framgångsrik karriär i TV på 1950-talet.

Jag har läst böcker om honom tidigare, J-P Lebels och David Robinsons, som båda heter Buster Keaton och David Macleods The sound of Buster Keaton, som är bra för att hålla reda på dessa udda titlar när Keaton praktiskt taget försvann från filmhistorien och vi bara såg honom i den korta kortspelssekvensen med andra bortglömda veteraner i Billy Wilders Sunset Boulevard.

Keaton 2

Marion Meades bok berättar  om de här åren och ger en mer fullständig bild av den dolda tiden när de flesta tuppfattade Keaton som alkoholist. Jag trodde att jag sett det mesta med Keaton, men med hjälp av bokens fylliga filmografi hittade jag nästan 40 filmer och TV-program på nätet. Det är mitt Keaton-projekt, och när jag klar med det återstår det ändå flera osedda. Keatons filmer har jag dessutom inga problem med att se om, åtminstone inte de bästa.

Sett

nattfilmen

Buster molass

* The Ed Wynn show – USA 1949

Buster Keaton i en rutin med sirap som jag tror han gjorde första gången i vaudeville och som han senare upprepade flera gånger i film och TV.

* Buster & Eleanor

En hyllning till Keaton och hans tredje fru.

fullers

Nattens öl: Fuller’s Winter Brew – normalt nöjer jag mig med en liten flaska, bara ölet är minst 7%, så att det passar till ost och kex, men den här blev en favorit innan jul, smakrik så att den fungerar trots 6,3%

 frukostfilmen

she went to

* She went to the races – USA 1945 Willis Goldbeck

Som anställd hos MGM bidrog Keaton anonymt med gags och råd i filmer med bröderna Marx, Laurel and Hardy, Red Skelton, W C Fields och till flera andra titlar. I den här filmen kan man ana hans hand i den misslyckade trumpetrutinen, men han gör också en kort scen som hotellporter när han lyckas ramla över väskorna. (Chaplin hade ett liknande kort framträdande i Grevinnan från Hong Kong, men han gjorde ingenting av det.) Till Elizabeth Taylor-filmen Cynthia (se föregående post) står Keaton som en av tre manusförfattare.

SETT TIDIGARE

filmer där Keaton har roller

that night

That night with you  – 1945 Willim A Seiter

Paradise for Buster – 1952 Del Lord

L’incantevole nemica – Italien 1952 endast den sekvens där Keaton uppträder på scenen i Milano

huckleberry

The adventures of Huckleberry Finn – 1960 Michael Curtiz

som rådgivare

I dood it – 1943 Vincente Minnelli – med: Eleanor Powell

The Fuller brush man – 1948 S Sylvan Simon

för TV

The Buster Keaton show – 1949 man tycks ha gjort 17 episoder

Life with Buster Keaton – 1950 2 episoder i den här länken. Ytterligare än här.

This is your life – 1957 uppdelad i tre delar – Det syns hur plågad Keaton är och hur Eleanor skyddar honom. Han hade ingen bra relation med släkten och sönerna, och framför allt inte med Donald O’Connor, som spelade Keaton i The Buster Keaton, en helt fiktiv handling, som gav folk intrycket att han var alkoholist, inte längre så i verkligheten.

What’s my line – 1957 ett tävlingsprogram där det gäller att gissa vad gästen har för yrke

som tecknad

soda

Soda squirt – 1933 Ub Iwerks


kvällsfilmen

sons-and-lovers-1960

* Sons and lovers – England 1960 Jack Cardiff – efter D H Lawrence

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s