18 november: Titta Hamlet – Chicago

LÄST

Hamlet 1

— Barbro Lindgren/Anna Höglund: Titta Hamlet

Shakespeares pjäs berättade som om den var en Max-bok. Det börjar med: ”Titta Hamlet. Hamlet inte glad” Och slutar med: ”Ofelias bror död. Hamlet död. Nu alla döda. Gonatt, gonatt!”

Hamlet 2

danube

— John Higginson: The Danube Cycle Way. Donauschingen to Budapest

En gång i tiden planerade jag att åka båt från Göteborg till Istanbul via Rhen och Donau. Men det kom ett krig emellan. En guidebok för en cykeltur längs Donau ger en aning tröst, även om den turen inte heller blir av.

SETT

Chicago

— Chicago Fire — Chicago Med — Chicago P.D.

På den gamla goda tiden när det fanns olagliga sajter där man kunde se filmer och TV-serier dagen efter de haft premiär började jag följa de här tre serierna. Jag tänkte då, det här kommer inte att vara för evigt, och efter en utdragen dödskamp lyckades man ta död på sajten. Chicago Fire startade 2012 och är nu inne på den 10:e säsongen. Chicago PD 2014, 9 säsonger. Chicago Med 2015, 7 säsonger. De tre seriernas världar korsar varandra och man gör klokt i att se dem parallellt (i USA går alla tre på onsdagar) eftersom handlingen ibland fortsätter i de andra serierna. Skaparen Dick Wolf ligger också bakom Law & Order-serierna och nu senast (2018) FBI, som har lett till FBI: Most wanted och FBI: International (tisdagar). Så när jag för några veckor sedan upptäckte att Viaplay har de tre Chicago-serierna har jag ägnat nästan all tittartid åt att komma ikapp. Jag är klar om en vecka tror jag, men varje torsdag kommer tre nya avsnitt från den senaste säsongen. Viaplay har en ryslig massa kompletta serier, ER, Midsomer Murders, CSI, nystarten CSI: Vegas kommer om en vecka. Netflix har en ryslig massa filmer, engelskt 30-tal, franskt och italienskt 50-tal, egyptiska, indiska, koreanska, jag längtar efter att få kasta mig över dem och den länga listan av osedda stumfilmer på nätet. HBO har inget av detta. När Nordic blev Max fanns det förväntningar. De har Warner, men bara några få klassiker som Trollkarlen från Oz och Casablanca, Cartoon Channel, men inga rariteter. Dagen efter övergången stängde jag av HBO, och det gjorde tydligen en massa andra också, för nu kommer de med ett erbjudande, halva priset för resten av livet. Jag tippar att de inte kommer att finnas så länge till.

csi vegas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s